Statistic, producţia industrială îşi revine

În luna mai 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,0% ca serie brută și cu 8,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit INS.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută (+28,9%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+30,3%).

În perioada 1.I – 31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2020, producţia industrială a fost mai mare cu 16,9% ca serie brută și cu 17,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În luna mai 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 6,0% ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,9%), industria prelucrătoare (-5,4%) și industria extractivă (-4,0%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 8,5% faţă de luna precedentă, din cauza scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-11,9%), industria extractivă (-5,9%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,8%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 28,9%, ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+32,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14,9%) și industria extractivă (+8,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 30,3%, ca urmare a creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+32,1%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+14,9%) și industria extractivă (+8,6%).

În perioada 1.I – 31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 16,9%, creștere susținută de industria prelucrătoare (+19,2%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,1%). Industria extractivă a scăzut cu 3,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I – 31.V.2020, a fost mai mare cu 17,5%, datorită creșterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+19,3%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,1%). Industria extractivă a scăzut cu 4,6%.

Informaţii suplimentare:

– Indicele producţiei industriale (IPI) este un indice de volum şi măsoară evoluţia rezultatelor activităţilor cu caracter industrial dintr-o perioadă faţă de alta.

– Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, secţiuni (industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.

– Calculul indicilor are la bază un eşantion de produse reprezentative grupate în 718 subclase elementare CPSA 2015, pentru care se înregistrează date cantitative privind producţia realizată. Agregarea indicilor primari se realizează printr-un sistem de ponderări succesive; primii indici agregaţi sunt cei la nivelul subclasei CAEN Rev.2, următoarele nivele fiind determinate ca o medie aritmetică ponderată a indicilor nivelului imediat inferior.

- Pe lângă indicii bruţi ai producţiei industriale, se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, prin metoda regresivă, folosind pachetul de programe JDEMETRA+ v2.2.0 (metoda TRAMO/SEATS)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW