marți, 31 martie, 2020
7.3 C
București

Statul de drept în Ungaria: Parlamentul European cere UE să acţioneze

Parlamentul a cerut statelor membre ale UE să determine, în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului, dacă există riscul ca Ungaria să încalce valorile pe care se întemeiază UE.

PE vede un risc clar de încălcare gravă a valorilor fundamentale ale UE în Ungaria


Independenţa judiciară, libertatea de exprimare, corupţia, drepturile minorităţilor şi situaţia migranţilor şi a refugiaţilor sunt principalele preocupări


Consiliul poate face recomandări Ungariei pentru a contracara aceste riscuri

Propunerea a primit 448 de voturi pentru şi 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susţinută de o majoritate absolută a eurodeputaţilor, adică 376 de voturi pentru şi două treimi din voturile exprimate.

Este prima dată când Parlamentul solicită Consiliului UE să ia măsuri împotriva unui stat membru pentru a preveni o amenințare sistemică la adresa valorilor fundamentale ale Uniunii. Aceste valori, care sunt consacrate în Articolul 2 al Tratatului UE şi reflectate în Carta drepturilor fundamentale ale UE, includ respectul pentru democrație, egalitate, statul de drept şi drepturile omului.

Membrii Parlamentului European au cerut statelor UE să iniţieze procedura prevăzută în Articolul 7, alineatul 1 al Tratatului UE, observând că, deşi autorităţile din Ungaria şi-au arătat disponibilitatea de a discuta despre legalitatea oricăror măsuri, acestea nu au abordat situaţiile în cauză şi “rămân multe îngrijorări”. Deputaţii subliniază că aceasta este etapa preventivă a procedurii, pregătind un dialog cu statul respectiv şi „încercând să evite posibile sancţiuni”.

Parlamentul reaminteşte că aderarea Ungariei la UE a fost “un act voluntar bazat pe o decizie suverană, în urma unui consens politic larg” şi subliniază că oricare dintre guvernele Ungariei are datoria de a elimina riscul unei încălcări grave a valorilor UE.

Îngrijorările principale ale Parlamentului European sunt legate de:

• funcţionarea sistemului constituţional şi electoral,
• independenţa judiciară,
• corupţia şi conflictele de interese,
• protecţia datelor personale,
• libertatea de exprimare,
• libertatea academică,
• liberatatea de religie,
• libertatea de asociere,
• dreptul la tratament egal,
• drepturile persoanelor aparţinând unor minorităţi, incluzând comunitatea Roma şi comunitatea evreiască,
• drepturile fundamentale ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor,
• drepturile economice şi sociale.

Judith Sargentini (Grupul Verzilor/ALE, NL), autoarea raportului, a declarat:

“În săptămâna în care dezbatem Starea Uniunii, Parlamentul European transmite un mesaj important: luăm poziţie în favoarea drepturilor tuturor europenilor, incluzând cetăţenii Ungariei, şi ne apărăm valorile europene. Acum este rândul liderilor europeni să îşi asume responsabilitatea şi să înceteze să mai privească de pe margine cum statul de drept este distrus în Ungaria. Acest lucru este inacceptabil pentru o Uniune construită pe principiile democraţiei, ale statului de drept şi ale drepturilor fundamentale.”

Următoarele etape

Propunerea pentru o decizie a Consiliului va fi transmisă statelor membre ale UE. Acestea pot, cu o majoritate de patru cincimi, să determine existenţa unui risc clar pentru încălcarea valorilor europene în Ungaria. Înainte de a lua o decizie, Consiliul trebuie să audă poziţia autorităţilor din Ungaria iar Parlamentul va trebui să îşi dea consimţământul. Statele UE pot, de asemenea, să adreseze recomandări Ungariei pentru a contracara riscul.

Într-o etapă ulterioară, Consiliul European poate decide, în unanimitate şi cu consimţământul Parlamentului, existenţa încălcării grave şi persistente a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale în Ungaria. Aceasta ar putea conduce la sancţiuni precum suspendarea dreptului de vot în Consiliu Statelor membre ale UE.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Suceava devine prima zonă care intră în carantină România

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă o nouă Ordonanță Militară ce prevede...

13 persoane au decedat la Spitalul Județean din Suceava

Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus, la Spitalul Județean Suceava,...

Noi reglementări privind acordarea serviciilor medicale pe perioada stării de urgență

Executivul a aprobat astăzi o hotărâre care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii...

Benjamin Netanyahu, în autoizolare. Conduce guvernul prin videoconferințe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis luni să intre în regim de izolare pentru 14 zile, după ce o...

TRENDING

8 obiceiuri nocive care favorizează diabetul zaharat

Diabetul zaharat este una dintre bolile secolului...

Piatra de hotar a 20-20: 4,8 lei/euro

Leul se va confrunta anul acesta, pe...