Durerile şi disconfortul în zona urechii se numără printre simptomele care însoţesc otita. Este bine să nu o neglijezi, pentru că pot apăreă complicaţii. Pentru ameliorarea manifestărilor, poţi apela şi la unele remedii naturale. Otita este o inflamaţie a urechii, destul de frecventă în rândul copiilor, dar şi adulţii pot fi afectaţi. Este cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii în ureche care determină apariţia unui proces inflamator local. Otita este dureroasă, însă cu tratamentul potrivit, trece adesea fără să lase urme. Însă dacă nu este tratată corespunzător, otita poate să reapară şi să determine apariţia unor leziuni permanente la nivelul urechii medii şi interne.
De câte tipuri este otita
Otita este de mai multe tipuri: internă, medie şi externă.
· Otita externă
Reprezintă inflamaţia părţii vizibile (externe) a urechii şi este cauzată de bacterii sau de fungi. Au o probabilitate mai mare de a face otită externă persoanele care practică sporturi acvatice, care implică pătrunderea apei în ureche, şi cele care au o igienă incorectă a urechii.
· Otita medie
Este inflamaţia urechii medii şi apare mai ales la copii. Adesea, este o complicaţie a unei infecţii respiratorii dispersate către urechi. Este cauzată de pătrunderea în ureche a unui virus (rinovirus, virusul respirator sinciţial etc.) sau a unei bacterii (haemophilus influenzae, pneumococ etc.). În urma blocării trompei lui Eustachio, lichidul se acumulează în zona timpanului, ceea ce duce la multiplicarea bacteriilor.
· Otita internă
Reprezintă inflamaţia urechii interne, responsabile de echilibru și auz. Este o formă de otită care apare destul de rar.
Simptomele otitei
· Otita externă se manifestă cu: prurit la nivelul urechii externe, durere intensă, senzaţie de ureche înfundată, probleme de auz.
· Otita medie este însoţită de durere la nivelul urechii, senzaţia de ureche înfundată, congestie nazală, febră, insomnie, frisoane. Dacă otita medie se agravează, pot să apară şi secreţii, pierderea echilibrului, greaţa şi vărsăturile.
· În cazul otitei interne, semnele şi manifestările care apar sunt vertij, ameţeală, ţiuit în urechi şi stări de slăbiciune.
Remedii naturiste pentru otită
Simptomele otitei sunt chinuitoare și trebuie luate rapid măsuri. Lăsată netratată, pot apărea complicații. Poți trata otita cu remedii naturiste și câteva măsuri ușor de aplicat acasă.
· Capsule și soluții cu uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt cele mai bune remedii pentru otită datorită efectului lor antibacterian, antiviral. De pildă, uleiurile de cimbru, de cuișoare, de ti-tree sunt folosite cu succes în afecțiunile urechii datorită capacității lor de a reduce dezvoltarea tulpinilor care cauzează infecții respiratorii și auriculare de natură bacteriană.
Administrare internă
Poți să iei capsule cu uleiuri esențiale, de exemplu capsulele Biomicin forte, timp de 10-15 zile, sau poți folosi uleiurile combinate în cadrul unor soluții special create de către fitoterapeuți, administrate într-o linguriță de miere.
Administrare externă
În otită, uleiurile esențiale se folosesc și extern, sub formă de soluții otice care se picură în ureche (5 picături de ulei amestecate cu 10 ml bază de ulei gras, ușor încălzit). De asemenea, se pot pune pe comprese aplicate pe urechea afectată sau se folosesc la masaj local (tot amestecate într-o bază de ulei vegetal). Inhalațiile cu aburi și ulei esențial sunt și ele extrem de benefice în otită.
· Cataplasme cu ceapă
Un calmant natural pentru durerile de urechi este ceapa. Taie o ceapă şi pune amestecul obţinut într-un tifon pe care îl aplici pe urechea dureroasă, după ce ai uns pielea cu o cremă grasă. Cataplasma cu ceapă trebuie păstrată 1-2 ore.
· Cataplasme cu făină de in
Un remediu care poate fi încercat în otita care nu este însoţită de secreţii sunt cataplasmele cu făină de in şi apă caldă. Acestea se amestecă până când se formează o pastă, care se întinde pe două foi de hârtie absorbantă şi se menţin la locul dureros 1-2 ore.
· Apa oxigenată
Apa oxigenată (peroxidul de hidrogen) poate ameliora durerea de urechi care însoţeşte otita. Se pun 5-10 picături în urechea afectată. Se stă culcat 10 minute, cu urechea dureroasă în sus. Apoi, lichidul se scurge la chiuvetă.
· Instilaţii auriculare
Dacă timpanul este integru, se pot aplica local diverse uleiuri grase cu extract de usturoi sau eucalipt.
· Uleiul de măsline
Pentru a înmuia ceara acumulată din cauza inflamației urechii, se pot aplica 2-3 picături în urechea afectată. Uleiul se încălzeşte, dar numai la o temperatură pe care organismul o suportă.
Lăsată netratată, otita se poate croniciza sau poate da complicații grave, precum perforarea timpanului, pierderea auzului sau infecții care se răspândesc în jurul urechii. Nu trebuie să se ajungă acolo. Ia măsuri încă de la primele simptome, apelează la remediile naturale și foarte eficiente pe bază de plante și vei scăpa de problemă repede și bine.