Două tancuri petroliere – unul norvegian și altul japonez – au fost atacate joi în Marea Oman. Statele Unite au acuzat Iranul. Strâmtoarea Ormuz, un loc de trecere obligatoriu în traficul petrolului, se află în centrul tensiunilor dintre Iran și Statele Unite, după decizia lui Donald Trump de a ieși din tratatul internațional nuclear cu Iranul și reinstituirea sancțiunilor economice împotriva Teheranului.
Marea Oman și strâmtoarea Ormuz, arteră geostrategică prin care trece a cincea parte a petrolului mondial, se află în aceste zile, din nou, în tensiune. Joi, două tancuri petroliere au fost atacate – potrivit primelor informații de o torpilă – cel puțin una dintre nave fiind cuprinsă de un uriaș incendiu. Tancurile petroliere Front Altair și Kokuka Courageous au trebuit evacuate urgent, echipajele aflându-se acum în stare perfectă. Imediat Washingtonul a acuzat Iranul, considerându-l că «este, fără dubii, în spatele acestor atacuri». Iranul a respins acuzațiile și a vorbit despre «incidente suspecte». Marea problemă a apărut în următoarele ore de după apariția în presa mondială a informației referitoare la evenimentele din Marea Oman, în imediata apropiere a strâmtorii Ormuz: prețul petrolului a crescut brusc cu 3 până la 4%. Îngrijorarea pe piața mondială a țițeiului este cu atât mai mare, cu cât evenimentele de joi nu sunt singurele. În urmă cu o lună de zile, patru petroliere au fost ținta unor «misterioase» sabotaje. Sunt atacuri ce au loc în contextul agravării tensiunii din relațiile Iranului cu Statele Unite și aliații lor – Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Reamintim că, în urmă cu un an, Donald Trump a decis ieșirea SUA din acordul internațional de la Viena privind programul nuclear iranian și restabilirea sancțiunilor economice împotriva Teheranului. Sufocat economic, acesta și-a multiplicat amenințările cu retorsiuni.
O treime din comerțul mondial cu petrol tranzitează Ormuz
Principala măsură de retorsiune la îndemâna Teheranului este blocarea strâmtorii Ormuz. La începutul acestei luni, președintele iranian Hassan Rohani avertiza: «Noi suntem dintotdeauna garanţii securității acestei strâmtori, nu vă jucați cu coada leului, o veți regreta».
Largă de 63 km., având la nord Iranul și la sud Omanul, strâmtoarea Ormuz este o cale vitală în primul rând pentru Statele Unite, dar și pentru restul lumii. «Jumătate din rezervele de petrol și gaze naturale se găsesc în Orientul Mijlociu, explică Francis Perrin, directorul departamentului de cercetări al Institutului național de relații internaționale (Iris) din Franța, specialist în problemele energetice mondiale». Principala cale de evacuare a petrolului și gazelor, atrage atenția Francis Perrin, este strâmtoarea Ormuz, în fiecare zi prin ea tranzitând 17 milioane barili de petrol, respectiv o treime din comerțul mondial cu petrol.
Atenție la riscul unui «conflict accidental»
Corespondenții de presă din zonă reamintesc faptul că, în 2011, 2012, 2016 sau în 2018, după niște declarații similare, mai multe țări și-au trimis imediat flotile de război, chiar dacă Iranul nu a trecut la acte veritabile de război. În acest moment, Statele Unite dispun în zona de nave ale Flotei a 5-a, incluzând portavionul Abraham Lincoln, echipamente de deminare, baze aeriene în Bahrein și Oman dotate cu avioane B52. În plus, spune Marc-Antoine Eyl Mazzega, specialist în dosarul Orientului Mijlociu la Iris, Arabia Saudită, cu o capacitate de producție zilnică de 11,3 milioane barili de petrol, dispune de oleoducuri ce-i permit să mențină până la 70% din exporturi prin Marea Roșie. Irakul și Emiratele Arabe Unite dispun și ele de alternative pentru export, via oleoducuri. Nici de data aceasta, crede Francis Perrin, Iranul nu va recurge la acte de război și nici nu va bloca tranzitul prin Ormuz. O astfel de măsură ar fi considerată o declarație de război și, în mod cert, nici Statele Unite și nici Teheranul nu doresc o confruntare militară. Rămâne, însă, că situația – extrem de tensionată în acest moment – să fie ținută sub observație, motiv pentru care Statele Unite și-au adus noi întăriri la baza pe care o au în Bahrein. Aflat în vizită la Teheran, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat împotriva riscului unui «conflict accidental». După atacarea, joi, a celor două tancuri petroliere norvegiene, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat referitor la situația din Golf că «unicul lucru pe care întreaga lume nu și-l poate permite acum este un conflict major în zona Golfului». O astfel de evoluție, scrie «Capital Economics», «ar putea avea efecte indirecte majore asupra întregii economii mondiale». Statele Unite au cerut convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate, consacrată incidentelor petrecute joi în Golf.