Taiwanul, competiția economică, Coreea de Nord, războiul din Ucraina… au fost subiecte asupra cărora vreme de trei ore, în insula Bali, în ajunul summitului țărilor G20, președinții Joe Biden și Xi Jinping au purtat discuții calificate drept ”sincere” de către Casa Albă, ele având drept scop nu soluționarea, ci o aplanare a numeroaselor opinii radical diferite, chiar conflictuale existente între Washington și Beijing. Presa internațională conferă acestei întâlniri o semnificație specială, ea fiind prima întâlnire tête-à-tête de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, iar evoluțiile din acești ani pe arena internațională au cunoscut o turnură extrem de activă și chiar tensionată, cu implicații colosale pe toate planurile. În ultimii trei ani, relevă corespondenții Agenției France Presse și ziarul ”Le Monde”, rivalitatea dintre Beijing și Washington ”s-a intensificat, pe măsură ce China a câștigat în putere și siguranță”, punând în discuție poziția americanilor de prima putere a lumii, precum și configurația geopolitică conturată după Al doilea război mondial.
China refuză să condamne agresiunea Rusiei contra Ucrainei
”Președintele Biden și președintele Xi și-au reafirmat acordul asupra faptului că un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată și nu poate fi niciodată câștigat, exprimându-și opoziția față de o recurgere sau la amenințarea cu recurgerea la armele nucleare în Ucraina”, se spune în comunicatul președinției americane. Președintele Chinei s-a arătat ”profund preocupat” de acest conflict, subliniind că ”China a fost dintotdeauna de partea păcii”. S-a angajat ”să continue a încuraja negocierile de pace”. ”Noi susținem și așteptăm cu nerăbdare reluarea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina”, a spus, potrivit France Presse, Xi Jinping.
”O concurență viguroasă”
În plan bilateral, relatează France Presse, președintele Biden și-a exprimat ”neliniștea” în legătură cu modul în care sunt respectate drepturile omului în Xijinag, Tibet și în Hong Kong și a avertizat că Statele Unite ”vor continua să opună o concurență viguroasă” Chinei, lăsând în același timp deschise canalele de comunicații bilaterale. S-a aflat că Joe Biden a cerut președintelui Chinei ”să încurajeze Coreea de Nord să dea dovadă de responsabilitate”. S-a convenit ca, în curând, Secretarul Antony Blinken să facă o deplasare în China. Potrivit Casei Albe, s-a căzut de acord asupra necesității stabilirii unei ”linii roșii” între cele două țări, ”pentru evitarea basculării către un conflict”.
Chestiunea Taiwanului s-a aflat în centrul discuțiilor, ea fiind ” inima intereselor fundamentale ale Chinei și prima linie roșie ce nu poate fi depășită”, potrivit lui Xi Jinping. Ministerul chinez de Externe a subliniat și el că ”rezolvarea chestiunii Taiwanului este problema chinezilor”. ”În circumstanțele actuale, a mai aflat France Presse, China și Statele Unite împărtășesc interese comune”, președintele Xi subliniind că Beijingul nu caută schimbarea ordinei internaționale existente.