Un nou bilanț înfricoșător, încă provizoriu, al victimelor seismului din Maroc a fost dat publicității duminică: 2012 morți și 2059 răniți, mulți dintre ei fiind în stare gravă. S-a precizat, de asemenea, că magnitudinea seismului a fost de 6,8 grade pe scara Richter. Echipele de salvare continuă căutarea sub dărâmături a supraviețuitorilor și a morților, condițiile de lucru fiind, potrivit relatărilor corespondenților de presă, extrem de dificile.
Potrivit Crucii Roșii internaționale, nevoia de ajutor a Marocului este imensă. ”Nu este vorba de o problemă ce poate fi rezolvată într-o săptămână sau două, ne așteaptă o muncă asiduă de luni și chiar ani”, a avertizat într-un comunicat Hossam Elsharkawi, directorul pentru Orientul Apropiat și Africa de Nord al Federației internaționale a Societăților Crucii Roșii. Mai bine de jumătate dintre victime au fost înregistrate la Al-Hauz și Tarudant, două zone rurale muntoase în Haut Atlas, a precizat Ministerul marocan de Interne. Sunt locuri la care se poate ajunge cu mari dificultăți pentru derularea operațiunilor de salvare și ajutorare a supraviețuitorilor. Sarcina imediată, spun oficiali marocani, este deblocarea drumurilor de acces spre satele din munții Atlas, practic îngropate în dărâmături, urmată de degajarea corpurilor prinse sub ruine și trimiterea lor urgentă către spitale, plus trimiterea de ajutoare umanitare supraviețuitorilor. Corespondenții de presă aflați în aceste momente în zona Marocului lovită de seism remarcă totala solidaritate a populației cu cei loviți de seism. În ziua imediată de după seism, răniții veneau în flux masiv la spitale, iar cetățenii simpli, fără a fi chemați, se aflau la poarta spitalului pentru a da sânge. Cele mai aglomerate spitale sunt cele de la Marrakech, Agadir și Tarudant. S-a aflat că centrele de recoltare a sângelui din toată țara, de la Rabat la Casablanca, până la Oujda și Tanger, în nordul țării, sunt asaltate de donatori de sânge.
În memoria victimelor acestui adevărat cataclism, autoritățile Marocului au decretat trei zile de doliu național. Vor fi arborate drapele în bernă pe toate clădirile publice, precizează un comunicat al Palatului regal, după o reuniune prezidată de regele Mohammed VI, consacrată examinării situației în țară după seism.
Mesaje de solidaritate ale liderilor lumii
Lideri din întreaga lume și-au exprimat și continuă să-și exprime sentimentele de prietenie și solidaritate cu Marocul lovit de îngrozitorul seism. Un mesaj în acest sens a adresat președintele turc Recep Erdogan, cunoscător al unei astfel de tragedii din propria experiență, recentele cutremure costând Turcia peste 50.000 de victime. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat ”profunde condoleanțe”, în timp ce Uniunea Africană și-a exprimat ”marea durere” pentru victimele seismului. Pedro Sanchez a declarat că Spania se află ”alături de victimele acestei tragedii și de familiile lor”. ”Franța este deja gata să mobilizeze mijloacele necesare pentru a răspunde solicitărilor de ajutor ale Marocului”, scrie Emmanuel Macron într-un mesaj adresat regelui Mohammed VI al Marocului. Franța se declară de asemenea gata să acorde asistență imediată în această fază critică, iar ulterior, la timpul potrivit, un ajutor la reconstrucția țării.
09-09-2023. 9+9-2-3=13 ALLAH; 9+9-2+2+3=21 MAHOMED numerele laturilor numelor divine. Acesta este calculul matematic ceresc care a indicat provenienta cutremurului devastator de sambata, cu magnitudinea de 6.8 grade pe scara Richter din Maroc, soldat cu peste 2000 de morti.
Sua-ue-nato sa redirectioneze uriasele sume date agentului cia cerșenski pt a i ataca pe rusi, catre Maroc. Cerealele care pleaca din suacraina spre occident sa fie donate marocanilor