Primul ministru al Ucrainei, Denis Șmigal, a confirmat organizarea vineri, la Kiev, a unui summit Ucraina-Uniunea Europeană, la o zi după ”consultări interguvernamentale” între Kiev și Comisia Europeană, primele în istoria acestei țări. Sunt două evenimente extrem de importante legate de integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, a subliniat premierul Șmigal. Faptul că acest summit se ține la Kiev, a subliniat el, ”este un semnal puternic adresat atât partenerilor noștri, cât și inamicilor”. Discuțiile ce vor avea loc joi și apoi vineri, la summitul cu UE, a precizat premierul ucrainean, ”vor permite Europei să creadă în victoria Ucrainei”, să facă „o evaluare intermediară a eforturilor Ucrainei pentru integrarea europeană”, permițând astfel susținerea mișcării rapide a Ucrainei către aderarea la UE.
Crearea unei ”foi de parcurs detaliate”
Către inamici, a avertizat premierul Șmigal, summitul de vineri de la Kiev este ”un semnal privind inutilitatea eforturilor lor pentru a semăna discordie în coaliția care susține Ucraina și pentru a împiedica integrarea noastră euro-atlantică”. Noi, a mai spus Denis Șmigal, ”dorim crearea unei foi de parcurs detaliate a parcursului către integrarea Ucrainei în UE cât mai rapid posibil”. El a menționat mai ales șansa de a accede la piața economică europeană, ”fundamental importantă” pentru Kiev, în contextul actual al unei economii ucrainene prăbușite în ultimul an în urma invaziei ruse.
Între 120 și 140 de tancuri grele promise Kievului
Potrivit șefului diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, Ucraina așteaptă ”între 120 și 140” tancuri occientale absolut necesare pentru respingerea trupelor ruse. Este pentru prima oară când Kievul dezvăluie numărul total al blindatelor grele moderne promise ferm de aliați occidentali. Ucraina a solicitat mai multe sute de tancuri grele, rachete cu rază lungă de bătaie și avioane de luptă pentru a se lansa într-o contraofensivă și a recuceri teritorii ucrainene ocupate de ruși, solicitare la care s-a răspuns că pentru asta este necesar un timp mai îndelungat, până la câteva luni, fiind invocate problemele de mentenanță și de instruire a militarilor ucraineni.
Marți, Parisul a anunțat că Franța va furniza Kievului – suplimentar față de 18 deja livrate – încă 12 tunuri Caesar de 155mm. Dar aceste piese de mare precizie și mobile nu au rază de bătaie mai mare de 100 km. Ucraina are nevoie de ele pentru distrugerea liniilor de aprovizionare și a depozitelor ruse de muniții. Președintele Joe Biden a declarat la rândul său marți, la o întâlnire cu presa de la Casa Albă, că va purta discuții cu Volodimir Zelenski privind necesarul ucrainean de arme, chiar dacă în ajun precizase că Washingtonul nu va furniza avioane de luptă F-16. O noutate: premierul israelian Benyamin Netanyahu a anunțat miercuri, într-un interviu pentru CNN, că țara sa studiază posibilitatea de a acorda asistență militară Ucrainei constând în sisteme de apărare anti-aeriană. A propus în același timp medierea israeliană a conflictului din Ucraina ”dacă beligeranții și Washingtonul o vor cere”.