Cel de-al doilea summit Rusia-Africa, de la Sankt-Petersburg, a fost deschis de președintele Vladimir Putin în prezența a doar circa 20 șefi de stat și guvern africani, nu 45 ca la prima ediție ce a avut loc la Soci în 2019. Conținutul discursului a confirmat previziunile anterioare despre scopul acestui summit: să permită redarea unei strălucite reputații Rusiei și să pună capăt izolării ei pe scena internațională la peste un an de zile de la invadarea Ucrainei. Problema securității alimentare a Africii este unul dintre subiectele cruciale ale acestui summit, în condițiile în care cu doar niște zile înainte de el Rusia a decis retragerea din acordul cerealier ce garanta exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Este adevărat, Vladimir Putin promisese deja în ajunul summitului că Rusia are capacitatea de a înlocui cerealele ucrainene destinate Africii.
În discursul de joi, Vladimir Putin a venit cu noi precizări. A ținut ca încă din deschiderea summitului să vină cu anunțul-cheie, primit cu o mare de aplauze: ”Țara noastră este în măsură să înlocuiască cerealele ucrainene, concomitent pe baze comerciale și sub formă de ajutor gratuit țărilor africane aflate în cea mai mare nevoie. Cu atât mai mult cu cât noi așteptăm anul acesta o nouă recoltă-record”. Concret, Putin a informat că, în următoarele patru luni, Rusia va fi gata să furnizeze gratuit statelor Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Africii centrale și Eritreea între 25.000 și 50.000 tone de cereale.
Acest gest nu înlătură însă total temerile liderilor africani. Azali Assoumani, șeful statului Comore, care în prezent asigură președinția Uniunii Africane, a evocat exact aceste preocupări în discursul rostit imediat după Vladimir Putin. ”Permiteți-mi”, a spus Azali Assoumani, ”ca în actualul context să mă opresc asupra unei chestiuni de actualitate: aprovizionarea cu cereale care este esențială, ca să nu spun vitală pentru Africa, dar a cărei suspendare riscă acum să afecteze parteneriatul nostru”. ”Aceste donații de cereale cu destinație vor servi, fără nicio îndoială, Rusiei drept instrument diplomatic pentru a obține unele favoruri mai curând de natură politică”, au fost comentarii discrete – spun surse informate citate de RFI – în rândul celor prezenți la summit. Și în discursul său, Vladimir Putin a ținut să explice motivul pentru care s-a retras din acordul cerealier, respectiv faptul că partea din acord privitoare la drepturile Rusiei nu a fost pusă în aplicare.
Interesu’ poarta fesu’ … niminea’n lume nu da namic „gratuit” !