În Franța, Institutul Pasteur a prezentat recent rezultatele unui studiu serologic și epidemiologic efectuat pe 661 de persoane, care s-au aflat în legătură cu unul dintre liceele aflate într-o zonă în care au apărut primele grupuri infectate cu coronavirus.
Studiul a relevat faptul că într-o familie, atunci când unul dintre elevii de liceu a fost infectat, riscul de transmitere este de la 3 la 21% pentru frații și surorile sale, respectiv de la 9 la 17% pentru părinții săi.
Astfel de date îndreptățesc decizia autorităților din România de a anunța închiderea anului școlar, după ce cursurile au fost suspendate încă din 11 martie. Singurii care se vor întoarce la școală, cu măsuri suplimentare de protecție, sunt cei din anii terminali. Ei vor pregăti timp de două săptămâni examenele pentru evaluarea națională, respectiv bacalaureatul.
Măsuri extreme pentru vremuri extreme, se poate spune. Problema cea mare se găsește în spatele cortinei. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România se află printre primele locuri, studiile arătând că o bună parte dintre absolvenții clasei a opta nu înţeleg un text pe care îl citesc la prima vedere şi nu pot face deducţii logice simple. Iar suspendarea acestui an școlar va majora numărul acestei mase tăcute care va forma următoarea generație a țării.
Această situație este pusă pe seama menținerii învățământului românesc la practicile de predare ale secolului trecut. Când nu existau internet, telefoane inteligente și motoare de căutare.
Nu trebuie neglijat faptul că lipsa proiectelor care să scoată România din zona analfabetismului funcţional este una cu o mare încărcătură politică. Este mult mai ușor să „conduci” o masă care nu înțelege decât că „unul dă și altul ia”.
Așa cum se va întâmpla în curând. De aici și revenirea în discursul electoral a diverselor cadouri dătătoare de voturi, fără a explica și care sunt sursele cu care vor fi plătite ele.
CAND SE VOR LUA PRIMELE MASURI DE DISTANTARE SOCIALA IN SCOLILE ROMANESTI? ADICA NICIO CLASA SA NU AIBA MAI MULT DE 12 ELEVI, CA IN FINLANDA ? FIECARE COPIL ARE NEVOIE DE UN SPATIU DE MINIM 4 MP IN JURUL SAU, DECI 70 LA SUTA DIN SUPRAFATA UNEI SALI DE STUDIU TREBUIE IMPARTITA LA 4 CA SA AFLAM NR DE ELEVI CARE POT STA ACOLO. DE EXEMPLU, DACA O SALA ARE 50 MP, 70 LA SUTA REPREZINTA 35 MP, IMPARTIM LA 4 SI REZULTA UN NR MAX DE 9 COPII CARE POT INTRA IN CLASA !