Senator PSD Bacău Miron Smarandache: "Statul român, preocupat de toți copiii și tinerii, inclusiv de cei care greșesc"

Curierul Naţional


Penitenciarul pentru minori și tineri Bacău a beneficiat de un amplu proiect de reabilitare, sub genericul 'Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului'.

 
Este un exemplu grăitor al faptului că, atunci când se dorește, se pot realiza investiții pozitive pentru comunitățile cu probleme deosebite.

Acum, Penitenciarul Bacău beneficiază de 200 de locuri de deținere ce respectă standarde minime de 4 mp/deținut în urma implementării proiectului menționat. Pavilionul de tineri de la Penitenciarul Bacău (2804 mp suprafață desfășurată) a trecut printr-un amplu proces de consolidare, reabilitare și modernizare, precum și de echipare cu dotările necesare, astfel încât să fie asigurat climatul necesar pentru reintegrarea socială a tinerilor condamnați la pedepse privative de libertate. Pe lângă componenta investițională, proiectul a finanțat și dezvoltarea unui program educațional și de recuperare psihosocială, crearea unui Instrument de evaluare a riscului de recidivă pentru minori și tineri, precum și a competențelor și cunoștințelor profesionale ale personalului care lucrează cu minorii și tinerii deținuți.

De asemenea, tot la Penitenciarul pentru minori și tineri Bacău s-a implementat Instrumentul standard de evaluare a activităților desfășurate de persoanele internate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, conceput pentru evaluarea minorilor și a tinerilor care execută o măsură educativă privativă de libertate, fiind fundamentat de principiile managementului de caz. Aplicarea acestui instrument contribuie la identificarea nevoilor și resurselor persoanelor internate în unitățile penitenciare, furnizând informații utile pentru individualizarea aplicării măsurilor educative privative de libertate.

Mă bucur că Penitenciarul Bacău a beneficiat de acest program de investiții extrem de important, deoarece statul trebuie să fie preocupat de toți copiii și tinerii, inclusiv de cei care greșesc. Recuperarea psihosocială a celor aflați în detenție temporară este extrem de benefică pentru reintegrarea acestor tineri în societate ulterior perioadei de coerciție.

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 07 Decembrie 2017. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.