21 februarie 1677: A murit Baruch Spinoza, renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit „Substanță”. În „Ethica Geometrico Demonstrata” („Etica prezentată într-o ordine geometrică”, 1674), Spinoza consideră că universul este identic cu Dumnezeu.
21 februarie 1805: S-a născut Timotei Cipariu, erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi). A colaborat la Foaia pentru minte, inimă și literatură din Brașov cu studii, eseuri, versuri și traduceri. A fost membru fondator și primul vicepreședinte (1861-1866), apoi președinte (1877-1887) al societății Astra. A fost membru al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, fiind ales mai târziu vicepreședintele ei. A fost membru al Societății Germane de Orientalistică.
21 februarie 1836: S-a născut Léo Delibes, compozitor şi critic muzical francez. Léo Delibes a intrat de timpuriu în contact cu scena muzicală franceză, căreia îi va dedica întreaga viață. Prima sa compoziție de balet, „La source” („Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l’a dit” (1873) cunoaște succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique) va înregistra un triumf copleșitor. În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber.
21 februarie 1984: A murit scriitorul rus Mihail A. Şolohov, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1965. Acesta a participat la războiul civil. La sfârșitul anului 1922 a venit la Moscova, unde a lucrat ca muncitor necalificat, hamal etc. A participat la activitatea grupării literare „Molodaia gvardia” (Tânăra gardă). Publică primele foiletoane în 1923 – 1924. Prima publicație – foiletonul „Ispitanie” (Încercarea), iscălită Mihail Șolohov și apărută într-un ziar la 19 septembrie 1923. Îi apar, pe rând, o serie de schițe și povestiri, strânse în 1926, în două volume. Descrie în ele războiul civil de pe Don, fără înfrumusețări romantice. Prima povestire – „Rodinka” (Aluniță) este publicată la 14 decembrie 1924. În 1924 se întoarce pe Don. Se mută în stanița Veșenskaia. Aici începe să scrie Donul liniștit, romanul care îi va aduce recunoașterea mondială.
Surse: calendar.eclub.ro, ro.wikipedia.org.