Alegătorii din Noua Caledonie s-au exprimat duminică împotriva independenţei acestui teritoriu devenit francez în 1853. Un rezultat salutat de preşedintele Emmanuel Macron. 56,4% dintre alegători au spus ”NU” independenţei (după deschiderea a 95% din buletinele de vot). Participarea la referendum a depăşit 80%.
De remarcat este faptul că scorul înregistrat de cei ce s-au pronunțat în favoarea independenței a fost de… 43,6% din sufragii, «mult prea strâns» în comparație cu sondajele de opinie din campania electorală, care îi creditau cu 70% . Analiști locali au concluzionat că performanța adepților independenței s-a datorat masivei prezenţe la urne, de peste 80%. Unii comentatori cred că aceștia ar fi putut obține și mai multe voturi dacă o parte din organizațiile pro-independenţă nu ar fi lansat apelul la boicotarea scrutinului. Oricum, subliniază corespondentul la Nouméa al RFI, susținătorii independenței ies din acest scrutin mult mai puternici, cu și mai mare influență față de previziuni, permițându-le ca în virtutea unor acorduri anterioare să ceară, în următorii patru ani, încă două referendumuri pe tema independenței.
Emmanuel Macron, «mândru» de alegerea făcută de locuitorii Noii Caledonii
Într-o alocuțiune televizată de la Elysée, președintele Emmanuel Macron a subliniat că referendumul de duminică «a arătat încrederea în Republica Franceză, în viitorul său și în valorile sale». Luni este așteptat la Nouméa premierul francez Edouard Philippe, însoțit de ministrul pentru Teritoriile de peste mări, pentru a dialoga cu toate forțele politice locale.
Reacții în ambele tabere
Pentru unii alegători adepți ai independenței, rezultatul referendumului a fost o decepție, dar au declarat că sunt gata să continue lupta, urmând să profite de prevederile unui tratat anterior, din 1998, conform căruia dacă referendumul consacră victoria celor ce vor să rămână francezi, în decurs de patru ani pot fi organizate alte două referendumuri pe tema independenței Noii Caledonii. «Lupta va continua până la ultimul kanak» (denumire a cetățenilor arhipelagului), a declarat unul dintre liderii principalului partid FLNKS (pro-independență). Un angajament luat în baza scorului încurajator obținut la referendumul de duminică, 4 noiembrie, considerabil diferit de prognozele anterioare scrutinului.
Un alt paradox al scrutinului: partidele de dreapta, favorabile rămânerii Noii Caledonii în Franța, erau duminică seară ceva mai discrete. Ei sunt, în opinia corespondentului RFI, foarte satisfăcuți de rezultatul referendumului, mai ales că sondajele premergătoare scrutinului îi creditau cu o victorie categorică pe adepții independenței. Sunt conștienți de faptul că victoria lor este însoțită de o creștere deloc neglijabilă a adepților independenței. Nu sunt motive de triumfalism, motiv pentru care pro-francezii vorbesc de necesitatea unui dialog cu cealaltă comunitate a celor ce nu renunţă încă la visul de generații al localnicilor, la independența totală și dezvoltarea acestui teritoriu ce reprezintă «o bogăție economică, culturală și turistică pentru Franța».