Potrivit Parchetului saudit, ziaristul ar fi murit într-o altercație fizică cu persoane din consulat. Donald Trump consideră credibilă această versiune, dar dubiile în privința modului în care ziarisul a fost ucis continuă să existe.
Regele Salmane a ordonat o restructurare a serviciilor de informații saudite aflate sub conducerea prințului moștenitor Mohammed ben Salmane.
În fine, au fost necesare 17 zile pentru ca Riyadul să recunoască oficial că Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul. Confirmarea a fost făcută sâmbătă dimineață prin intermediul agenției de presă saudite SPA care, concomitent, a anunțat destituirea a doi înalți responsabili saudiți și arestarea a 18 suspecți, toți fiind cetățeni saudiți. Potrivit versiunii difuzate de agenția SPA, discuția dintre jurnalist și cei pe care i-a întâlnit la consulatul din Istanbul ar fi degenerat într-o luptă, în cursul căreia Jamal Khashoggi și-a pierdut viața.
Sunt și alte versiuni
Versiunea oferită de parchetul saudit, conform căreia jurnalistul ar fi decedat în urma «loviturilor cu pumnii», a fost pusă imediat sub semnul întrebării. În sprijinul autorităților a venit Ali Shihabi, directorul unui Centru de reflexie din Riyad. Acesta a respins varianta Parchetului, susținând că ziaristul a murit strangulat în cursul unei altercații fizice și nu din cauza loviturilor cu pumnii. Și Departamentul internațional al Ministerului saudit al Informațiilor a publicat un comunicat în limba engleză în care, invocând «surse oficiale», susține că discuțiile de la consulat au luat o turnură negativă, antrenând un conflict fizic care a condus la moartea lui Khashoggi. Se recunoaşte de asemenea că persoane din consulat au încercat să disimuleze ceea ce s-a întâmplat cu jurnalistul după intrarea în consulat.
Destituirea unor apropiați ai lui MBS
Până acum, Riyadul a mințit, spunând că jurnalistul Khashoggi a intrat în consulat în ziua de 2 octombrie pentru demersuri administrative și că a părăsit clădirea în aceeași zi. Zile de-a rândul autoritățile saudite au calificat acuzațiile apărute în media și în declarații oficiale a fi «fără fundament». Are loc însă confirmarea asasinării, motiv pentru care regele Salmane a luat măsuri drastice. El a procedat la destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informații saudit, generalul Ahmed al-Assiri, și a unui important consilier al Curții regale, Saoud al-Qahtani. Acești doi oameni sunt cei mai apropiați colaboratori ai tânărului prinț moștenitor MBS (cum este cunoscut în mod curent la Riyad – nn) Aceste destituiri, spun surse apropiate Curții regale, ar putea avea grele consecințe asupra reputației tânărului prinț moștenitor nu doar în plan intern, cât mai ales extern.