În anul 2023 se marchează 10 ani de la lansarea de către președintele Xi Jinping a conceptului de construcție a unei comunități umane cu destin comun. Guvernul chinez a publicat, în 26 septembrie, Carte albă „Eforturi comune pentru a construi comunitatea umană cu destin comun: Propunerile și acțiunile Chinei”, prezentând din toate punctele de vedere conotaţia conceptului respectiv şi rezultatele practicii în acest domeniu.
În martie 2013, preşedintele Chinei Xi Jinping a prezentat pentru prima dată acest concept în discursul său de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, care a fost adnotat şase ani consecutiv în rezoluţiile Adunării Generale a ONU, în rezoluţiile sau declaraţiile Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, BRICS şi alte mecanisme de cooperare, fiind acceptată şi susţinută larg de comunitatea internaţională.
Conceptul răspunde întrebărilor epocii despre soarta omenirii, subliniind că perspectivele şi destinul fiecărei naţiuni, fiecărei ţări şi fiecărei persoane sunt strâns legate și apelează la comunitatea internaţională pentru construcţia unei lumi cu pace permanentă, securitatea universală, prosperitatea comună, deschidere şi incluziune. Partea chineză susţine un concept de reglementare globală bazat pe negocieri, construcţie şi împărtăşire comună, ca fiecare stat să devină un participant, contribuitor şi beneficiar în procesul de dezvoltare paşnică a lumii. Conceptul privind comunitatea umană cu destin comun a spart gândirea hegemonică şi corespunde aşteptărilor tuturor oamenilor faţă de pacea, dezvoltarea, justiţia şi dreptatea.
Conceptul respectiv nu rămâne doar pe hârtie ca unele dorinţe frumoase, ci a fost pusă în practică în mai multe domenii. În ultimii 10 ani, partea chineză a promovat continuu construcţia comunităţii umane cu destin comun prin lansarea şi aplicarea iniţiativei „O centură, un drum”, a iniţiativelor de Dezvoltare Globală, Securitate Globală şi Civilizaţie Globală, aducând beneficiile uriaşe întregii lumi.
Ca cea mai mare ţară în curs de dezvoltare şi unul din ţările membre ale Sudului Global, China cooperează cu 20 de organizaţii internaţionale şi a aplicat peste 130 de proiecte în aproximativ 60 de ţări, ajutând peste 30 milioane de locuitori din Etiopia, Pakistan, Nigeria şi alte ţări să rezolve problemele în domeniile reducerii sărăciei, a securităţii alimentare, a combaterii bolilor şi a schimbărilor climatice etc. Potrivit Băncii Mondiale, până în 2030, iniţiativa „O centură, un drum” va aduce în fiecare an oamenilor beneficiile în valoare de 1,6 trilioane dolari americani.
Spre deosebire de gândirea jocurilor cu suma zero, concepţia chineză susţine să depăşească conflictele şi confruntările prin dezvoltarea paşnică, să înlocuiască conceptul privind „securitatea absolută” cu „securitatea comună”, dar „jocurile cu suma zero” cu „cooperarea reciproc-avantajoasă şi câştiguri comune”. Partea chineză susţine să prevină ciocnirile dintre diferite civilizaţii prin intensificarea schimburilor culturale şi învăţarea reciprocă, să rezolve afacerile globale în comun, să construiască sistemul de reglementare globală în comun şi să beneficieze de rezultatele reglementărilor în comun. Tot mai multe ţări şi oameni au constatat că aceast concept chinez corespunde intereselor comune ale întregii omeniri.
În faţa provocărilor globale, toate ţările lumii se află la bordul aceluiaşi vapor. Conceptul privind construcţia comunităţii umane cu destin comun va avea o semnificaţie tot mai considerabilă odată cu trecerea timpului.