Larisa, Alexandru şi Andra, elevi în clasa a VII-a la Liceul Teoretic “Horia Hulubei”, sunt olimpici la geografie. Anul trecut, ei au câştigat primele trei locuri la etapa naţională. Alături de profesorul lor, Cătălin Popa, au venit în Smartlab Măgurele pentru a se pregăti suplimentar cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie de aici.
Pentru fete, prima oprire a fost la ochelarii de realitate virtuală. Dacă Andra a fost nerăbdătoare să vadă cascada Niagara, cu ajutorul aplicaţiei Google Earth, Larisa a vrut să intre într-un vulcan.
Alexandru a mers mai departe şi a descărcat o simulare a muntelui Vezuviu, pe care vrea să îl printeze 3D, iar apoi să îl studieze îndeaproape să înţeleagă mai bine formaţiunea şi toate caracteristicile ei.
Aşa arată o zi normală în laboratorul digital inteligent situat în spaţiul Asociaţiei Măgurele Science Park, din incinta Institutului de Fizică Atomică (IFA). De mai bine de o lună, acesta primeşte, în mod gratuit, elevi din toate şcolile şi liceele judeţului Ilfov. SmartLab are în dotare unele dintre cele mai moderne şi performante echipamente IT: 9 laptopuri şi 3 desktopuri cu softuri de design grafic incluse, o tablă interactivă, 15 perechi de ochelari VR, 2 roboţi educaţionali multifuncţionali, 2 scannere 3D, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră.
„Când intră în laborator, copiii descoperă o nouă lume. Mulţi dintre ei s-au jucat cu ochelari VR pe la mall-uri, dar abia când vin aici află că pot face multe alte lucruri cu ajutorul realităţii virtuale, nu doar să se joace. Pentru cei mici, avem pixuri 3D, un instrument care îi ajută să înţeleagă cum funcţionează tehnologia 3D, înainte de a folosi scannerele şi imprimantele. Mai avem şi doi roboţi educaţionali, pot să spun că ei sunt atracţia locului. Pentru început, îi punem să danseze, să aducă diferite obiecte din colţul celălalt al camerei, lucruri simple, pe care copiii le pot învăţa repede, pentru ca apoi să îi programeze să execute taskuri complexe”, ne spune Costin Zamfir, reprezentant al Asociaţiei Măgurele Science Park, instituţia responsabilă de implementarea proiectului.
SmartLab Măgurele funcţionează ca un centru educaţional de tip after-school şi este deschis de luni până vineri, între orele 9:00 şi 18:00. Copiii şi adolescenţii sunt aşteptaţi, în grupuri de câte 8-10 persoane, însoţiţi de un profesor sau părinte. În timpul petrecut în laborator, ei sunt ghidaţi de către un membru al echipei MSP, care îi ajută să folosească echipamentele şi îi învăță cum să abordeze subiecte din programa şcolară, cu ajutorul tehnologiei digitale inteligente. Elevii sau profesorii trebuie să sune sau să transmită un e-mail pentru a se programa în ziua şi ora la care vor să meargă.
Investiția s-a ridicat la 100.000 de euro, iar finanțarea proiectului a fost asigurată din fondurile Consiliului Județean Ilfov.
Aranghel Alexandru Iulian este mândria orașului Măgurele.
Viitorul județului Ilfov.
R.i.p fratelui său Matei .
De acord! Il iubesc pe Aranghel Alexandru!