Studiu realizat de rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș
2022 marchează deja 2 ani de când majoritatea domeniilor și-au mutat activitatea în mediul online, din cauza contextului pandemic. Cu alte cuvinte, „work from home” și educația online au devenit noi mijloace de solicitare a ochilor, fără să mai vorbim despre obișnuitele activități de entertainment, care erau deja prezente în viețile tuturor.
Un studiu realizat de Asociația Oftalmologilor arată că școala online a crescut de până la 20 de ori timpul pe care copiii îl petrec deja în fața ecranelor. Tot ei constată că jumătate din populația lumii ar putea ajunge să sufere de miopie până în 2050. Cu alte cuvinte, aproximativ 5 miliarde de oameni vor avea probleme de vedere în următorii 30 de ani.
Studiul de față își propune să analizeze nivelul de informare al românilor în ceea ce privește domeniul oftalmologic. Pentru început, am vrut să aflăm cât de mulți poartă o formă de corecție a vederii. Răspunsurile arată că majoritatea românilor poartă: 51% – ochelari și 6% – lentile de contact.
Mai mult decât atât, datele arată că mai bine de jumătate dintre români (52%) nu obișnuiesc să meargă la control preventiv: 29% iau în considerare consultul numai când deja văd mai rău și 14% se programează la medic atunci când apar diferite simptome (dureri de cap, ochi uscați, stare de greață). Ba chiar 9% afirmă că n-au ajuns niciodată la medic.
47% dintre cei care poartă o formă de corecție a vederii afirmă că nu văd bine
Incapacitatea de a recunoaște simptomele, controalele oftalmologice efectuate mult prea rar sau prea târziu, reținerea de a apela la un specialist și amânarea tratamentelor și intervențiilor au diverse cauze, iar lipsa de informare e una dintre ele. Aceasta are un impact negativ puternic, pe termen lung.
Prevenția începe de la o vârstă cât mai fragedă. Specialiștii recomandă ca un copil să fie dus la medicul oftalmolog cel puțin o dată, până la vârsta de 3 ani. De asemenea, adulții trebuie să meargă la controale oftalmologice preventive. Astfel, în cazul în care apar probleme de sănătate, acestea să poată fi depistate și tratate din timp, înainte ca sănătatea ochilor să se agraveze.
Cu toate acestea, răspunsurile arată că adulții nu acordă atenția cuvenită consultațiilor preventive, 43% dintre români afirmând că nu au fost la un control în ultimul an. Și mai îngrijorător e faptul că 10% dintre respondenții care spun că ar trebui să poarte ochelari, nu o fac.
Un studiu realizat de Comparitech a analizat timpul petrecut în medie în fața ecranelor. Datele arată că media românilor e de 7h9m. În ciuda acestor cifre, doar 14% dintre români afirmă că poartă ochelari cu protecție pentru ecrane.
Mai mult decât atât, 47% dintre cei care poartă totuși o formă de corecție a vederii, nu văd bine, semn că ochelarii sau lentilele alese nu mai sunt potrivite. 73% dintre aceștia nici nu merg la un control periodic la medicul oftalmolog, fapt care ar putea cauza creșterea dioptriilor și deteriorarea calității vederii.
Doar un sfert dintre români cunosc simptomele bolilor grave de vedere, cum ar fi glaucomul sau cataracta
Observarea simptomelor e esențială pentru a putea preveni și trata din timp problemele de vedere. Simptomele cele mai recunoscute de români sunt: vederea încețoșată (79%), sensibilitatea la lumină (61%), vederea dublă (50%) și lăcrimarea frecventă (51%).
În cazul afecțiunilor grave, datele arată că românii nu sunt familiarizați cu simptomele afecțiunilor oftalmologice severe.Vederea în tunel, care e un simptom al cataractei, e sesizată de numai 23% dintre respondenți drept simptom pentru o afecțiune oftalmologică.Cataracta se manifestă și prin observarea unor halouri în jurul punctelor luminoase, iar acestea sunt considerate de numai 25% dintre români drept un simptom al unei afecțiuni severe.
Zbaterea ochiului poate fi cauzată de un glaucom primar și numai 24% dintre români o asociază cu o problemă de vedere. Mai mult decât atât, un alt simptom care poate fi asociat cu mai multe afecțiuni oftalmologice este starea de greață, iar aceasta e identificată astfel de numai 14% dintre respondenți.
Informarea populației cu privire la problemele oftalmologice și la metodele de prevenție și tratament sunt esențiale, cu atât mai mult după vârsta de 40 de ani.
“După vârsta de 40 ani, controlul oftalmologic este foarte important. După această vârstă, apare presbiopia și, de asemenea, pot fi evidențiate alte afecțiuni oftalmologice mai serioase, cum sunt glaucomul, cataracta (care apare la 70% dintre persoanele peste 60 ani), sau chiar afecțiuni degenerative, ca retinopatia sau degenerescența maculară. Dintre acestea, cataracta este singura care are tratament și se poate vindeca prin intervenție chirurgicală. Acesta ar fi cazul ”fericit” să zicem. Celelalte sunt afecțiuni care au o componentă evolutivă și care, în lipsa tratamentului, pot duce la pierderea ireversibilă a vederii. Diagnosticarea cât mai timpurie a acestor afecțiuni este esențială. Opțiunile de tratament sunt de cele mai multe ori limitate de evoluția bolii.”
Dr. Holhoș Teodor, medic chirurg oftalmolog
3 sferturi dintre români nu știu că rata de succes a operațiilor cu laser pentru reducerea dioptriilor este de peste 90%
Principalele motivele pentru care oamenii amână sau evită intervențiile cu laser pentru reducerea dioptriilor sunt: prețul mult prea ridicat (71%), lipsa de încredere în tehnologia din România (31%) și frica de complicații ulterioare grave (28%). Mai mult decât atât, 14% spun că nu au timpul necesar pentru spitalizare și recuperare.
Datele obținute în urma chestionarului arată că românii nu sunt la curent cu performanța tehnologiei disponibile, durata intervențiilor și perioada de recuperare, lucruri care îi influențează în amânarea acestor intervenții.
Conform rezultatelor, 79% dintre români cred că e nevoie de o zi sau mai multe de internare, adevărul fiind că operația de reducere a dioptriilor cu laser se realizează în regim ambulatoriu. Mai mult decât atât, prin intermediul tehnologiilor avansate precum SMILE PRO, o astfel de intervenție durează numai 7 secunde/ochi, iar acest lucru e cunoscut de numai 3% dintre români.
Perioada de refacere e, de asemenea, văzută drept un impediment de către persoanele care au nevoie de o operație cu laser. 43% dintre respondenții la studiu cred că activitățile zilnice pot fi reluate abia la o săptămână de la operație, iar 20% cred că abia după o lună. De fapt, pacienții își pot relua rutina după aproximativ 24-72 de orede la intervenție, tot datorită evoluției și inovației în tehnologia oftalmologică.
Românii nu sunt la curent nici cu succesul acestor operații. Reducerea dioptriilor cu laser are o rată de succes mai mare de 90%, fapt cunoscut de numai 27% dintre respondenții la studiu.
Metodologie
În acest studiu, rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș a analizat nivelul de informare al românilor în ceea privește domeniul oftalmologic: prevenție, simptome, afecțiuni, tratamente și tehnologii existente pe piață, la momentul actual. Pentru asta, s-a realizat un chestionar, iar cele 300 de răspunsuri obținute au fost analizate în raport cu date reale, verificate de specialiștii din domeniu.