Potrivit lui Valentin Stanescu, Director general al DELL EMC Romania, este acel moment al anului în care planeta noastră își încheie călătoria în jurul soarelui și, la final de 2018, ne uităm spre viitor și ne gândim la posibilitățile ce vor apărea în 2019. Și ne apropiem de următoarea decadă de inovație, care se va sfârși în 2030 și în care noi, cei de la Dell Technologies, preconizăm că vom realiza următoarea eră a parteneriatelor om-mașină, în care ne vom obișnui cu locuințele inteligente, munca inteligentă și o economie fără costuri de tranzacționare.
Am făcut unele predicții îndrăznețe anul trecut, unele devenind realitate puțin mai repede decât altele. Mai sunt de făcut încă mulți pași în progresul tehnologiilor inteligenței artificiale și învățării automate, iar sistemele autonome continuă să prindă contur pe măsură ce organizațiile construiesc infrastructura digitală care să le susțină.
Așadar, ce ne așteaptă în 2019?
Vom adopta mai mult decât oricând tehnologia la locul de muncă și în viața personală
Asistenții virtuali continuă să pătrundă în tehnologia de consum (case inteligente, obiecte și automobile conectate), învățându-ne preferințele și oferindu-ne în mod proactiv conținut și informații pe baza interacțiunilor anterioare. Această inteligență a mașinilor se va uni în casele noastre cu realitatea augmentată și realitatea virtuală dând naștere unor experiențe cu adevărat simbiotice, precum bucătari virtuali care vă pot ajuta să gătiți o masă rapidă pentru familie. Și vom fi mai conectați la starea noastră de sănătate, cu dispozitive de monitorizare a parametrilor fiziologici și mai inteligente, care pot capta mai multe informații despre corpul nostru, precum variația pulsului, ciclurile somnului și multe altele, pe care le putem comunica ușor medicilor pentru servicii medicale superioare.
Inteligența simbiotică ne va urma și la locul de muncă. Calculatoarele și dispozitivele pe care le utilizăm în fiecare zi vor continua să învețe din obiceiurile noastre și vor activa în mod proactiv aplicațiile și serviciile potrivite la momentele potrivite. Progresele în procesarea limbajului natural și tehnologiile vocale vor crea un dialog mai productiv cu mașinile, în timp ce automatizarea și robotica vor crea o colaborare mai rapidă și mai fluidă cu tehnologia, ajutându-ne să realizăm mai multe activități. Și, prin intermediul aplicațiilor de realitate augmentată și realitate virtuală care creează experiențe simbiotice atât la fața locului, cât și la distanță, oamenii vor avea acces la datele de care au nevoie în activitatea profesională oricând și oriunde s-ar afla.
Mina de aur: goana după date în rândul companiilor IT
Organizațiile adună cantități uriașe de date de mulți ani. De fapt, se preconizează că, până în 2020, volumul datelor va ajunge la 44 de trilioane de gigabiți sau 44 de zetabiți. Este o cantitate imensă de date. În curând, vor începe să le exploateze pe măsură ce transformarea digitală prinde contur.
Deoarece organizațiile vor obține valoare mai mare din acele date, informațiile generând inovații și procese operaționale mai eficiente, vor apărea mai multe investiții din sectorul tehnologic. Se vor înființa noi companii care să se ocupe de marile provocări care să transforme inteligența artificială în realitate: gestionarea datelor și analitica federativă, în care informațiile pot fi obținute, practic, de oriunde, și soluții de compatibilitate a datelor pentru obținerea unor modalități mai sigure și mai inteligente de a oferi rezultate uimitoare.
Infrastructura edge prin intermediul tehnologiei 5G
Lansarea pe piață a primelor dispozitive 5G este prevăzută cândva în cursul anului viitor, odată cu mult-așteptata rețea de nouă generație care promite să schimbe complet regulile jocului în materie de viteză și accesibilitate ale datelor. Rețelele cu bandă largă și latență redusă înseamnă obiecte, automobile și sisteme cu o mai mare capacitate de conectare și o multitudine de aplicații AI, de învățare automată și calcul pe infrastructura edge, deoarece aici vor fi generate toate datele.
Nu va mai dura mult până când vom vedea peste tot micro-huburi (cu alte cuvinte, mini centre de date), care vor da naștere, de asemenea, unor noi oportunități „inteligente” de informare în timp real cu privire la ceea ce se întâmplă chiar la colțul străzii noastre. Orașele mici și mari vor deveni mai conectate ca niciodată, deschizând calea pentru apariția orașelor inteligente și a infrastructurii digitale, despre care preconizăm că vor avea o largă răspândire în 2030. Și va reprezenta o revoluție în domenii precum sănătatea sau producția, în care datele și informațiile generate pe teren pot fi procesate și analizate rapid în timp real, nemaifiind necesare transferurile înspre și dinspre un cloud, și apoi comunicate imediat celor care au nevoie de ele.
Previziunile pe bază de date vor necesita mai multe clouduri
Anul trecut, am prezis apariția Mega Cloudului, o varietate de cloud-uri care să formeze un model operațional centralizat, deoarece strategiile IT necesită atât cloud-uri publice, cât și cloud-uri private. Până acum, această predicție se adeverește. Dezbaterea pe tema cloud public versus cloud privat va continua să se diminueze, pe măsură ce organizațiile își dau seama că trebuie să gestioneze eficace toate tipurile diferite de date pe care le vor prelucra. Un recent studiu IDC a evidențiat că peste 80% dintre respondenți își readuc datele înapoi în cloud-urile private aflate în propriile incinte și ne putem aștepta ca această tendință să se mențină, în pofida predicțiilor de creștere a cloud-urilor publice.
Mediile multi-cloud vor dinamiza automatizarea, inteligența artificială și prelucrarea prin învățare automată deoarece acestea conferă organizațiilor capacitatea de a gestiona, muta și prelucra date unde și când au nevoie. De fapt, se va înregistra apariția mai multor cloud-uri, deoarece datele sunt din ce în ce mai mult distribuite, în infrastructura edge din mediile automobilelor autonome sau din fabricile inteligente, în aplicații cloud native, în centrele protejate aflate în incintele organizațiilor, în vederea respectării unei multitudini de noi standarde de conformitate și confidențialitate și, desigur, în cloud-ul public pentru o varietate de aplicații și servicii pe care le utilizăm în fiecare zi.
Atenție, generația Y, vine la muncă generația Z
Membrii generației Y vor fi nevoiți să le facă loc celor din generația Z (născuți după 1995), care vor începe să intre pe piața muncii în decursul anului viitor, dând naștere unei forțe de muncă din ce în ce mai diverse, care va cuprinde membrii a cinci generații. Acest lucru va crea o bogată gamă de experiențe în viață și tehnologie. 98% dintre membrii generației Z au utilizat tehnologia în cadrul educației lor formale, mulți înțeleg deja principiile de bază ale codării software și se așteaptă să aibă la dispoziție cele mai înalte tehnologii la locul de muncă.
Generația Z va declanșa o nouă evoluție în inovația tehnologică în muncă și va crea mai multe oportunități pentru alfabetizare tehnologică și învățarea de noi abilități la locul de muncă pentru generațiile de angajați mai vârstnici. Realitatea augmentată și realitatea virtuală vor deveni tot mai des întâlnite și vor crea punți în ceea ce privește abilitățile unei forțe de muncă cu vârste tot mai avansate, în același timp oferind membrilor generației Z viteza și productivitatea pe care le doresc aceștia.
Fără verigi slabe sau risipă: lanțurile de aprovizionare vor deveni mai puternice, mai inteligente și mai prietenoase cu mediul
Convinse de numeroasele avantaje pe care le presupune derularea unor activități durabile, organizațiile ne vor urma exemplul și vor începe să accelereze conceperea de soluții pentru eliminarea deșeurilor din modelele lor de afaceri prin intermediul noilor inovații în materie de reciclare
și al practicilor de circuit închis. Pentru a ajuta, noi, cei de la Dell, ne împărtășim planurile de a transforma masele plastice care ajung în oceane în ambalaje reciclate și particulele evacuate de generatoarele diesel în cerneală pentru tipărirea ambalajelor.
Se vor înregistra progrese în trasabilitatea de-a lungul lanțului de aprovizionare, prin căutarea și exploatarea tehnologiilor emergente prin care să se identifice oportunitățile exacte de corectare a traseului. Tehnologia blockchain va juca și ea un rol, probabil, în asigurarea credibilității și siguranței aprovizionării, în același timp securizând informațiile și datele despre bunuri și servicii.
Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru tehnologie, având în vedere că inovațiile în domeniile comunicațiilor 5G, inteligenței artificiale și învățării automate accelerează la capacitate maximă. Am convingerea că acei 44 de zetabiți de date ne vor fi de mare ajutor în 2020. Vom descătușa puterea datelor în feluri neimaginate până acum, transformând viața profesională și cea personală de zi cu zi. Așadar, puneți-vă centurile de siguranță, ne mișcăm cu viteză maximă în Era Datelor, iar 2019 va fi un an extraordinar.