Agricultura a fost și rămâne un sector profitabil, însă, ca în orice afacere, un profit necesită mai întâi o investiție. Regula se aplică și în cazul fermierilor, care trebuie să obțină recolte de calitate pentru a-și putea vinde produsele și a obține astfel un profit. Pentru aceasta, este nevoie de multă muncă dar și de o serie investiții făcute pe parcursul anului agricol.
Dacă ești interesat să începi o afacere în domeniul agricol sau ești tânăr fermier și încă nu ai câștigat destulă experiență, îți prezentăm care sunt principalele investiții ce trebuie făcute pentru o recoltă bogată și de calitate.
Material săditor
În această categorie intră atât semințele pentru agricultură cât și puieții și butașii, aceasta în cazul în care vrei să înființezi o livadă sau o cultură de viță de vie. De calitatea materialului săditor depinde în bună măsură evoluția culturii și recolta viitoare, așa că trebuie să investești în soiuri superioare calitativ.
În cazul semințelor, se impune aplicarea unui tratament în perioada premergătoare semănatului, care să le facă mai rezistente în perioada de germinație. Pentru aceasta, sunt necesare substanțe speciale care, de asemenea, trebuie achiziționate și reprezintă o altă investiție necesară. Plantele obținute din semințe de calitate superioară tratate cu astfel de soluții, vor fi la rândul lor mai rezistente în fața atacurilor dăunătorilor și a bolilor.
Combustibil
Toate lucrările în câmp se fac cu mijloace mecanizate, iar în acest sens ai nevoie de utilaje și de combustibil. Tractoarele și combinele consumă cantități mari de motorină pe parcursul unei campanii agricole, iar cheltuielile cu combustibilul nu sunt deloc de neglijat. Din acest motiv, trebuie să calculezi din timp cantitatea de motorină necesară și suma de care ai nevoie pentru a o achiziționa. Dacă dispui de un rezervor de mare capacitate poți achiziționa întreaga cantitate odată sau te poți aproviziona cu cantități mai mici ori de câte ori va fi nevoie.
Legat de acest aspect trebuie să știi că poți solicita subvenții de la stat pentru motorină, dacă îndeplinești anumite criterii de eligibilitate.
Îngrășăminte
Pe parcursul unei campanii agricole ai nevoie și de îngrășăminte pentru a asigura necesarul de substanțe hrănitoare pentru plante. Acestea își iau nutrienții necesari din sol, iar dacă pământul nu este suficient de fertil, plantele vor avea de suferit, iar rezultatul se va reflecta în calitatea recoltei. După fiecare sezon agricol, cantitatea de nutrienți din sol scade, iar plantele din cultura următoare vor avea parte de mai puțină hrană. Din acest motiv, se impune administrarea de îngrășăminte, care se împrăștie pe sol completând rezerva de substanțe nutritive, astfel încât plantele să aibă la dispoziție hrană suficientă.
Cantitatea de îngrășăminte diferă de la caz la caz, însă achiziția acestora reprezintă o altă investiție pe care fermierii trebuie să o facă în fiecare sezon.
Pesticide
Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor și ai vectorilor patogeni care duc la apariția unor boli. Dacă vorbim strict de domeniul agricol, acest termen se referă la trei categorii principale de produse. Este vorba de erbicide, fungicide și insecticide, toate destinate protecției culturilor.
Astfel, erbicidele sunt folosite pentru prevenirea și combaterea buruienilor, atacând doar aceste plante nedorite. Lăsate să crească la voia întâmplării, buruienile vor consuma rapid resursele nutriționale și apa din sol, afectând iremediabil plantele de cultură.
În ceea ce privește fungicidele, acestea protejează plantele împotriva bolilor provocate de diferite ciuperci, acționând și ca tratament atunci când plantele au fost deja afectate.
Insecticidele sunt substanțe folosite împotriva dăunătorilor care pot ataca plantele de cultură, având la rândul lor un rol la fel de important în protejarea recoltei.
Acestea sunt cele mai importante investiții pe care trebuie să le facă orice fermier care își dorește să aibă o recoltă de calitate și să obțină un profit de pe urma muncii sale.