În sezonul cald, arsurile solare reprezintă cea mai comună afecțiune a pielii. Acestea apar din cauze diverse și, de multe ori, nu sunt considerate un inamic al sănătății țesutului cutanat ci doar un factor de disconfort. Totuși, ele apar ca urmare a expunerii excesive la radiațiile ultraviolete și trebuie tratate corespunzător atunci când apar. Cel mai indicat este, însă, să le prevenim, mai ales că putem face acest lucru printr-o mulțime de metode simple și accesibile. Iată cum te poți feri de arsurile solare!
Evită expunerea la soare la orele amiezii
Radiațiile solare se intensifică între orele 11 și 16, de aceea specialiștii în dermatologie ne recomandă să evităm pe cât posibil expunerea la soare în acest interval orar. Riscul de a determina apariția unor arsuri solare în această perioadă a zilei este cu atât mai mare cu cât crește altitudinea zonei în care ne aflăm. De altfel, latitudinile joase favorizează și ele intensificarea radiațiilor ultraviolete. Dacă luăm în calcul capacitatea de reflexie a apei, trebuie să știi că și pe plajă te expui pericolelor care îți pot afecta sănătatea pielii dacă alegi să te bronzezi în intervalul de timp 11:00 – 16:00. Cu toate acestea, ar trebui să ții cont de această regulă nu doar în timpul vacanței la mare, ci și în restul zilelor de vară.
Folosește creme cu factor de protecție
Folosirea cremelor cu factor de protecție solară este indispensabilă în sezonul cald. Ba chiar mai mult decât atât, specialiștii ne recomandă să utilizăm astfel de produse de îngrijire a pielii pe tot parcursul anului. Loțiunile cu ecran solar previn arsurile pielii, dar au și o serie de multe alte beneficii cum ar fi prevenirea petelor pigmentare și combaterea îmbătrânirii premature a pielii. Poți alege creme eficiente cu SPF de la Farmec.ro, la costuri foarte accesibile. Și, dacă nu știi cum să alegi produsul potrivit, ia în calcul faptul că valoarea factorului de protecție măsoară câte radiații UV pot penetra produsul. Cu cât factorul de protecție este mai mare, cu atât pielea ta este mai protejată. Știai că o emulsie cu SPF 50 filtrează 98% dintre radiațiile solare?
Hidratează-te
Pentru ca pielea să poată combate efectele nocive ale razelor de soare și, deci, să scazi riscul de apariție a unor arsuri solare trebuie să te hidratezi. Consumul a minim 2 litri de apă este esențial pentru sănătatea întregului organism și nu doar a pielii. Alege, însă, lichide la temperatura camerei și evită-le pe cele foarte reci. Dacă nu ai respectat regulile descrise până acum și ai căpătat deja o arsură solară, bea cât mai multă apă încă din primele ore de la apariția simptomelor acestei probleme. În acest mod, stimulezi procesul de regenerare celulară, iar pielea se va vindeca mai rapid.
Îmbracă-te corespunzător
Te poți feri de arsurile solare dacă adopți o ținută corespunzătoare. Vara nu uita acasă pălăria și ochelarii de soare și alege materiale lejere în culori deschise, care să respingă radiațiile solare. Optează pentru haine subțiri dar care să îți acopere mare parte a corpului, tocmai pentru a ține de parte pericolele pe care razele de soare le au pentru pielea noastră.