Îţi doreşti un job nou şi nu ştii de unde să începi în căutarea acestuia? Cu siguranţă, multe lucruri sunt importante atunci când îţi cauţi un loc de muncă nou, de la cum arată CV-ul la modul în care te prezinţi la interviu, însă uneori există detalii mici care pot să te ajute în căutarea jobului visat. Descoperă în articolul de mai jos 5 detalii mici care te pot ajuta în căutarea unui nou job.
Modul în care arată CV-ul tău
Printre primele interacţiuni cu un recrutor, atunci când aplici la un job, se află CV-ul. De aceea, este important să ai grijă la aspectul său, atât la conţinut, cât şi la modul în care arată. Dacă nu ştii cum să îţi faci un CV bun, mai ales atunci când eşti la început de carieră, descoperă câteva modele de CV care să te ajute pe BestJobs.ro. Poţi să te inspiri atât din modelele de CV fără experienţă, cât şi din cele cu experienţă pe poziţii precum programator, asistent medical, asistent vânzări. De asemenea, vei afla şi cum s-au schimbat CV-urile în anii recenţi.
Sublinierea realizărilor profesionale
Pentru a te remarca în găsirea unui nou job, este important să subliniezi mai mult decât experienţele profesionale în CV, ci şi realizările tale. Pentru a face acest lucru, menţionează ce realizări ai, de la conducerea echipelor la creşterea vânzărilor. Poţi adăuga cifre relevante în CV-ul tău – de exemplu, cu cât a crescut numărul de cititori ai blogului sau ai campaniilor de e-mail marketing, dacă lucrezi în marketing, sau cu cât ai crescut vânzările.
Abilităţile tale şi modul în care le evidenţiezi în CV
O parte importantă din orice CV este reprezentată de abilităţile şi competenţele tale. De aceea, este important să le adaugi în CV-ul tău. De la abilităţi şi competenţe specifice jobului la abilităţi personale (soft skills). Încearcă să nu expui o listă foarte lungă de abilităţi, ci doar pe cele care sunt relevante pentru jobul respectiv şi pentru experienţa ta profesională. De exemplu, adaugă abilităţi soft precum comunicarea, flexibilitatea şi atenţia la detalii, dar şi abilităţi practice precum copywriting, SEO (dacă lucrezi în marketing) sau contabilitate, cunoştinţe financiare, limbajele de programare cunoscute (dacă lucrezi în IT).
Modul în care te prezinţi la primul interviu
De la modul în care te îmbraci, la punctualitate şi la modul în care răspunzi întrebărilor angajatorului, este important să ai o apariţie bună la interviul de angajare. Pregăteşte-ţi câteva răspunsuri pentru cele mai relevante întrebări, dar şi întrebări pe care le ai tu despre postul respectiv şi despre companie. Fii deschis, răspunde cu naturaleţe întrebărilor angajatorului şi acordă suficiente detalii despre tine, însă nu vorbi prea mult.
Diferenţiază-te de ceilalţi candidaţi
Peste 41% dintre candidaţi vor să-şi schimbe cariera la nivel mondial, mai ales în contextul economic actual. De aceea, este important să te diferenţiezi de ceilalţi candidaţi, atât din prima etapă, prin CV-ul tău, cât şi în etapele de interviu. Vorbeşte despre abilităţile tale dobândite la locul de muncă, dar şi despre realizările tale profesionale. Te poţi remarca dacă îţi arăţi potenţialul personal şi profesional, atât prin munca individuală, cât şi prin realizările de la lucrul în echipă. De asemenea, este important să fii modest şi realist.
Ţine cont de paşii de mai sus şi vei obţine cele mai bune rezultate în procesul de angajare. Alege acele joburi care ţi se potrivesc, aplică cu încredere şi vei fi mai aproape de obţinerea jobului pe care ţi-l doreşti. Mult succes!