Anvelopele uzate prezintă un risc real și pot duce la accidente tragice. Descoperă care sunt motivele pentru care cauciucurile pot deveni uzate mai devreme decât te-ai aștepta și cum poți evita problemele.
Stilul de condus este nepotrivit
Modul în care automobilul este manevrat poate afecta starea anvelopelor. De exemplu, manevrele bruște și curbele luate în viteză supun cauciucurile la un stres inutil. După un timp, ele se tocesc neuniform, iar diferența dintre anvelope poate cauza accidente rutiere. Chiar dacă achiziționezi anvelope Michelin de calitate, stilul de condus nepotrivit le poate deteriora înainte de vreme.
Vehiculul este deseori supraîncărcat
Supraîncărcarea vehiculului crește de asemenea gradul de uzură al anvelopelor. Mai exact, problema apare atunci când greutatea nu este repartizată uniform pe axe. De aceea, bagajele, dar și persoanele, trebuie aranjate astfel încât greutatea totală să fie repartizată în mod egal. Toți producătorii de cauciucuri oferă recomandări pe care să le iei în considerare.
Presiunea de umflare este redusă
Când presiunea este prea redusă, anvelopa se poate deteriora pe flancuri. Din acest motiv, va face mișcări suplimentare de flexiune laterală, ceea ce grăbește uzura. Totodată, în interior se va dezvolta căldură suplimentară.
Roțile nu sunt aliniate corect
Durata de viață a cauciucurilor este influențată și de echilibrarea neregulată a roților. Când acestea nu sunt aliniate corect, anvelopele se izbesc de gropile de pe șosea și se uzează pe interior. Dacă ai simțit vreodată că mașina trage dintr-o direcție în alta pe drum plat, înseamnă că ai roțile aliniate greșit.
Condițiile drumului nu sunt favorabile
Orice șofer știe cât de frustrant e să conduci pe drumuri proaste, însă, mai mult de atât, știai că acestea îți pot îndoi sau fisura jantele? Ulterior, când roțile se rotesc, vibrațiile provocate vor uza cauciucurile. Dacă se întâmplă să lovești o groapă mare, îți recomandăm să te duci imediat la un service pentru a evalua starea anvelopelor.
Cât de des se verifică anvelopele?
Anvelopele ar trebui verificate o dată pe lună pentru a determina gradul de uzură. Din păcate, nu toți conducătorii auto fac acest lucru. Iată la ce să fii atent când faci verificarea.
- caută tăieturi sau fisuri
- verifică nivelul de uzură al benzii de rulare (1,6 mm la anvelopele de vară și 4 mm la cele de iarnă)
- verifică presiunea din cauciucuri
Atenție, dacă ai folosit deja cauciucurile de 5 ani, e bine să mergi o dată pe an la un expert pentru ca acesta să le inspecteze. Dacă le ai deja de 10 ani, e recomandat să le schimbi ca măsură de precauție, chiar dacă nu par a fi deteriorate.
De asemenea, roțile ar trebui echilibrate și aliniate de 2 ori pe an. Mai mult, trebuie schimbate între ele regulat. Aceste procedee simple previn uzura inegală a cauciucurilor și le măresc durata de viață.
Anvelopele uzate sunt extrem de periculoase inclusiv dacă ești un șofer bun. Mai mult, pot pune în pericol atât viața ta, cât și pe a celorlalți participanți la trafic chiar dacă circuli cu o viteză redusă. Reține informațiile din acest articol pentru a evita uzura rapidă a cauciucurilor.