Fiecare locuință, nouă sau veche, are nevoie de mici retușuri de-a lungul timpului, pentru a câștiga originalitate și personalitate. De asemenea, odată cu schimbările la nivelul trendurilor de decor, îți vei dori o casă cât mai de actualitate, în special dacă pui preț pe modul în care arată aceasta și cum îi poți îmbunătăți aspectul. Micile elemente pe care decizi să le incluzi pentru un plus de originalitate vor fi suficiente, fără a fi necesară o renovare în adevăratul sens al cuvântului.
Pentru a putea planifica o reamenajare simplă, dar eficientă și prietenoasă cu timpul tău, iată câteva idei:
1. Instalează o tăblie de pat sau rafturi în dormitor
Dormitorul trebuie să fie cât mai simplu, aerisit și lipsit de elemente care aglomerează spațiul. Chiar și din punctul de vedere al feng shui-ului, este recomandat să eviți amplasarea în dormitor a oglinzilor, mobilierului de dimensiuni mari sau a plantelor. Toate acestea pot afecta confortul și calitatea somnului. În această situație, ce îți rămâne de făcut, pentru a oferi originalitate spațiului? O tăblie de pat poate fi cea mai la îndemână soluție pentru dormitorul tău. Aceasta oferă un aspect sofisticat patului, indiferent de dimensiuni, și este ușor de instalat.
De asemenea, rafturile de deasupra patului sunt elemente funcționale, de care s-ar putea chiar să ai nevoie, nu doar din punct de vedere estetic. Ușurința cu care le poți instala fac aceste piese ideale pentru redecorarea locuinței.
Ca să-ți pui în practică și cele mai îndrăznețe idei, ai nevoie de uneltele potrivite. Din această perspectivă, o bormașină poate fi aliatul tău de nădejde, pentru că:
- poți alege un model potrivit nevoilor tale, cum ar fi:
- o bormașină standard pentru găurit, care te va ajuta să execuți lucrări ușoare;
- o bormașină pentru găurit și înșurubat, care îți va permite să montezi mai ușor rafturile dorite, de exemplu;
- o bormașină cu percuție, ce are și funcție de ciocan și care îți dă posibilitatea să faci lucrări mai complexe.
- poate fi folosită pentru o mulțime de activități, ceea ce o transformă într-o unealtă rentabilă:
- realizarea de găuri mici și medii în lemn, ziduri de cărămidă;
- fixarea plafonierelor;
- montarea ușilor de interior, dacă vrei să le schimb;
- șlefuirea lemnului;
- amestecarea vopselei, a chitului sau cimentului, în cazul în care vrei să redecorezi pereții.
Așadar, în funcție de ideile creative de reamenajare pe care le ai, poți alege ce fel de bormasina ai nevoie, astfel încât să încorporeze toate funcțiile esențiale care să îți ușureze munca și să te ajute să câștigi timp.
2. Schimbă culoarea pereților
Nimic nu oferă un aer mai original și proaspăt unei locuințe, decât o nouă culoare sau nuanță a pereților. Optează pentru culori actuale, pastelate sau pentru clasicul alb.
Nu vei putea da greș nici dacă alegi să combini mai multe culori sau nuanțele celei pe care o preferi. De exemplu, griul deschis este o opțiune potrivită pentru o casă cu decor contemporan.
Dacă vrei să optezi pentru variante mai curajoase, schimbă nuanțele de la o încăpere la alta. Acest lucru va crea un joc interesant de culori și layere.
3. Decorează pereții cu tablouri
Poți aduce un plus de originalitate cu ajutorul operelor de artă pe care le deții sau chiar prin fotografiile făcute de tine de-a lungul timpului. În acest fel, vei oferi și o doză de personalitate oricărei încăperi, mai ales holului.
Holul este spațiul în care oaspeții tăi intră pentru prima dată în contact cu locuința care te reprezintă. Aici au deja oportunitatea să-și facă o impresie despre casa ta și chiar despre întreaga familie. Așadar, optează pentru elemente personale, ce reflectă gustul pe care îl ai la capitolul artă, și decorează-ți pereții cu stil.
4. Adaugă iluminat în straturi
Conceptul de layering este bine cunoscut în designul vestimentar și, poate, mai puțin discutat în stilul de amenajare interioară. Însă tu poți îndrăzni să ieși din rând și să fii original. Prin urmare, aplică acest concept în ceea ce privește iluminatul casei.
Iluminatul organizat în straturi ajută la stabilirea unei atmosfere mai plăcute, intime și confortabile. De exemplu, bucătăria dispune de un corp de iluminat principal, de task, iar acesta poate fi combinat cu lumini indirecte, de accent. Fie că este vorba de benzi LED, fie că ne referim la aplice instalate pe perete, cel mai important este să privești atmosfera din punct de vedere funcțional și ambiental, în același timp. În acest fel, vei reuși să le combini pe cele două.
5. Schimbă covoarele
Covoarele sunt accesorii esențiale pentru fiecare cameră din locuința ta. Atât ca funcționalitate, cât și ca estetică, un covor de calitate poate schimba întreaga atmosferă.
Dacă ai covoare prea vechi în casă sau care, pur și simplu, și-au pierdut din farmecul inițial, optează pentru unele noi, mai îndrăznețe ca pattern, dimensiuni, formă și material. Covoarele sunt, de asemenea, o investiție bună, dacă optezi pentru modele care nu se demodează în timp și care rezistă chiar și unui trafic intens.
Micile schimbări te ajută să te bucuri de un decor original, proaspăt și plăcut, alături de cei dragi. Ținând cont de câteva idei practice, cum sunt și cele de mai sus, poți transforma locuința într-un spațiu nu doar mai primitor, ci și original.