Afacerile în domeniul agricol reprezintă, încă, unele dintre cele mai profitabile investiții. Valoarea terenurilor crește pe termen lung, iar calitatea celor din țara noastră este una dintre cele mai bune din Europa așa că poți obține randamente excelente. România este unul dintre statele cu cel mai mare potențial agricol, la nivel european. Totuși, vorbim în prezent de un sector subperformant, ceea ce arată că este mult loc pentru creștere. Strategiile antreprenorilor dispuși să dezvolte afaceri în acest domeniu pot fi susținute de numeroase oportunități pentru credite agricole. Dacă mai ai nevoie de argumente ca să te convingi că merită să investești în agricultură, iată câteva:
1. Dezvoltare durabilă și sustenabilitate
Trăim într-o lume în care resursele sunt tot mai puține, iar cererea de alimente este tot mai mare, deoarece populația crește constant. Așadar, trebuie să ne îndreptăm atenția către metode sustenabile pentru a folosi resursele cât mai bine. Agricultura ecologică este unul dintre domeniile care contribuie la dezvoltarea durabilă și o practică modernă către care își îndreaptă atenția tot mai mulți consumatori. Urmare a acestei nevoi, apare dorința oamenilor de a beneficia de produse obținute fără ca mediul să fie afectat negativ. Iar, pe măsură ce crește cererea de alimente ecologice și apar standarde mai ridicate ale consumatorilor, se creează conexiuni mai bune între cumpărători și cultivatori, care sporesc oportunitățile de investiții.
2. Nevoia de produse alimentare
Hrana este una dintre nevoile de bază ale oamenilor. Potrivit studiilor, mâncarea este ultimul lucru la care ar renunța o persoană atunci când vine vorba despre stabilirea unui buget lunar. Populația crește și, odată cu ea, apare și nevoia de consum, iar asta înseamnă că investiția în agricultură reprezintă susținerea unei industrii și a stilului de viață al oamenilor. În zilele noastre, nu există un echilibru între consum și producția de alimente, de unde rezultă o insuficiență alimentară. Specialiștii în domeniu sunt de părere că, pentru a salva lumea de un viitor dezastru alimentar, trebuie să existe un flux mare de investitori în sectorul agricol, mai ales că multe companii se bazează pe bunuri agricole pentru producție și servicii, cum ar fi firmele ce produc sucuri și conserve.
3. Sănătate
Anual, la nivel european, se consumă produse bio în valoare de peste 25 de miliarde de euro. E o piața în continuă creștere, dar pe care țara noastră nu ocupă acum un loc important, deși mâncarea bio e o alternativă la produsele tratate cu substanțe chimice. Altfel spus, oamenii sunt tot mai conștienți că sănătatea le poate fi pusă în pericol, așa că optează pentru tot ceea ce este organic. Agricultura bio înseamnă sănătate pentru consumatorii finali, dar și pentru antreprenorii care investesc în ferme și care au nevoie să-și hrănească animalele cu produse naturale. Mai mult, prețurile mai bune ale produselor ecologice se traduc prin profit în buzunarul fermierilor, trecerea de la agricultura tradițională către cea bio fiind una dintre cele mai simple modalități de creștere a veniturilor.
4. Culturi neexploatate
Cea mai bună strategie a unui investitor în agricultură este să fie printre pionierii unei culturi. O piață mică poate aduce profituri generoase. Există instituții care oferă credite pentru utilaje agricole foarte avantajoase, astfel că orice cultură neexploatată într-o zonă poate fi susținută. Știm toți că utilajele sunt printre cele mai costisitoare, dar, dacă iei în calcul veniturile generate de o cultură nouă, vei observa că sumele cheltuite inițial se amortizează mai repede decât ai crede.
5. Afaceri ușor de pornit
Agricultura este un domeniu în care poți începe businessuri foarte mici, ce nu necesită un capital de pornire mare. Poți achiziționa foarte rapid un teren pe care să cultivi ceva sau să crești animale. Pe lângă faptul că antreprenorii pot accesa ușor credite există și sprijin financiar din partea statului sau a instituțiilor europene pentru îmbunătățirea calității produselor și dezvoltare în agricultură.
Sectorul agricol nu este luat cu asalt de investitori, de aceea reprezintă un domeniu durabil și profitabil, cu o competiție scăzută. Indiferent că îți dorești să înființezi o fermă ori anumite culturi, afacerile în agricultură sunt, de obicei, cu acțiune pe termen lung. Randamentul variază de la un sezon la altul, însă investițiile agricole se pot aprecia pe termen nelimitat, pot fi păstrate în familie și lăsate moștenire.