Vara, protecția solară este esențială pentru sănătatea și frumusețea pielii tale. Află în acest articol de ce este atât de important să eviți expunerea la soare și care sunt riscurile pe care le presupune expunerea la radiații ultraviolete.
1. Prevenirea cancerului de piele
Cancerul de piele este unul dintre principalele motive de îngrijorare atunci când vine vorba despre expunerea la soare. Radiațiile ultraviolete determină modificări ale ADN-ului celular, care pot determina apariția celei mai agresive forme de cancer de piele: melanomul malign.
Utilizarea corectă a cremelor de protecție solară este esențială în preventia cancerului de piele. Este important să aplici o crema cu SPF mai mare de 30, cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare și să o reaplici la fiecare două ore și după înot sau ștersul cu prosopul [1].
Evitarea expunerii la soare în orele de vârf poate reduce riscul de cancer de piele. Razele UV sunt cele mai intense între orele 10:00 și 16:00. Prin urmare, este recomandat să eviți expunerea la soare în acest interval orar și să porți haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi [2].
Efectuarea unor controale regulateîn cabinetul medicului dermatolog poate detecta timpuriu cancerul de piele. Este recomandat să examinezi lunar pielea în căutarea unor semne precum modificări ale mărimii, formei sau culorii alunițelor, apariția unor leziuni noi sau sângerare. Dacă observi astfel de semne, consultă imediat un medic dermatolog [3].
2. Evitarea îmbătrânirii premature a pielii
Rolul radiațiilor ultraviolete în procesul de îmbătrânire a pielii este demonstrat și recunoscut de către comunitatea medicală. Expunerea excesivă la soare și radiațiile ultraviolete (UV) poate deteriora structura celulară a pielii, conducând la formarea ridurilor, petelor pigmentare și pierderea elasticității [5].
Folosirea cremelor de protecție solară este esențială în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății dermului. O alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți (vitaminele A, C și E), protejează pielea de la nivel celular. Consumul de apă ajută la menținerea hidratării adecvate, care menține elasticitatea și aspectul tânăr al pielii. În plus, încercarea de a evita fumatul și consumul excesiv de alcool poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii [2].
3. Prevenirea arsurilor solare
Arsurile solare repetate sunt unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru apariția cancerului de piele. În plus, ele se asociază unui risc crescut de insolație, supraîncălzire, deshidratare și infecții. În timp, arsurile solare repetate pot determina, de asemenea, apariția petelor pigmentare, dificil sau imposibil de îndepărtat. Prin evitarea expunerii la soare, mai ales la soarele intens din timpul orelor prânzului, poți preveni cu succes apariția arsurilor solare și a leziunilor cutanate asociate acestora [4].
4. Protejarea ochilor
Expunerea ochilor la radiațiile ultraviolete ale soarelui poate avea un impact nociv semnificativ, crescand riscul de apariție a cataractei, degenerescenței maculare, glaucomului și a altor leziuni ale acestor structuri sensibile. Având în vedere faptul că expunerea la soare nu poate fi prevenită în proporție de 100% și că, în cazul ochilor și al structurilor înconjurătoare, eficiența cremei de protecție solară este nulă, specialiștii recomandă utilizarea consecventă a ochelarilor de soare cu filtre UV și a pălăriilor cu boruri largi, care oferă un nivel adecvat de protecție [3].
5. Reducerea riscului de deshidratare și insolație
Temperaturile crescute din timpul verii implică, oricum, un risc mare de deshidratare, pe care expunerea directă la soare nu face decât să îl crească și mai mult. Un consum adecvat de lichide este important, dar nu poate preveni apariția unor alte complicații, de tipul insolației. Prin evitarea expunerii la soare, simptomele asociate acestor două entități patologice pot fi prevenite cu succes. Recomandarea este cu atât mai importantă în cazul bebelușilor și al copiilor sau al persoanelor în vârstă și al celor care suferă de anumite afecțiuni cronice, inclusiv de boli cardiovasculare [5].
În concluzie, prevenirea expunerii la soare, în special pe timpul verii, este importantă pentru starea de sănătate a fiecăruia dintre noi. Atunci când aceasta nu poate fi complet evitată, specialiștii recomandă utilizarea de măsuri de protecție adecvate împotriva radiațiilor UV: creme cu FPS, îmbrăcăminte ușoară, care să acopere cât mai bine pielea, pălării și ochelari de soare de bună calitate.
Bibliografie:
- Centers for Disease Control and Prevention. “Sun Safety | Skin Cancer | CDC.” Www.cdc.gov, 25 Apr. 2022, www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm#:~:text=Most%20skin%20cancers%20are%20caused, accesat la 14.06.2023;
- Cleveland Clinic. “Sun Protection Information & More | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2010, my.clevelandclinic.org/health/articles/5240-sun-damage-protecting-yourself, accesat la 14.06.2023;
- Hoel, David G., et al. “The Risks and Benefits of Sun Exposure 2016.” Dermato-Endocrinology, vol. 8, no. 1, Jan. 2016, p. e1248325, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129901/, https://doi.org/10.1080/19381980.2016.1248325, accesat la 14.06.2023;
- Lindqvist, Pelle G., et al. “Sun Exposure – Hazards and Benefits.” Anticancer Research, vol. 42, no. 4, 1 Apr. 2022, pp. 1671–1677, ar.iiarjournals.org/content/42/4/1671.long, https://doi.org/10.21873/anticanres.15644, accesat la 14.06.2023;
- “Sun Safety.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sun-safety, accesat la 14.06.2023.