Uşile de interior reprezintă elemente esenţiale pentru utilitatea, intimitatea şi estetica locuinţei tale. Fie că vorbim despre un proiect de construire a casei sau de o etapă de renovare, uşile noi pe care le montezi trebuie să menţină un confort termic, să ofere siguranţă şi să adauge un plus de stil designului interior. Iată ce paşi trebuie să parcurgi pentru a monta corect uşile de interior:
Eliberează golul de uşă
În şantierele noi, golul de uşă poate avea urme de cofraje sau de materiale de construcţii rămase de la etapele precedente. La înlocuirea unei uşi vechi, tocul acesteia este fixat în perete. În ambele cazuri, spaţiul în care vei monta uşa nouă trebuie eliberat de orice corp străin.
Instrumentarul necesar
Pe lângă kitul de uşă pe care îl achiziţionezi va trebui să pregăteşti o serie de instrumente necesare. Pentru o uşă din lemn vei avea nevoie de pene de diferite dimensiuni pentru fixarea tocului, şurubelniţe de mai multe tipuri şi mărimi, maşină de găurit şi înşurubat, ruletă pentru măsurat, distanţiere, echere pentru unghiuri şi nivele cu bulă, instrumente de debitat lemnul, spumă, adezivi şi şuruburi. La toate acestea se adaugă echipamentele de protecţie adecvate.
Măsurătorile corecte
După ce golul de uşă a rămas liber este momentul să măsori spaţiul disponibil. Cotele care te interesează sunt lungimea şi lăţimea spaţiului interior, precum şi grosimea peretelui din jurul uşii. Ia în calcul posibilele diferenţe de nivel şi măsoară în cel puţin trei locuri pentru fiecare cotă. Dacă acestea diferă, alege măsurile cele mai mici pentru fiecare latură, urmând ca lufturile create să fie umplute cu material. În funcţie de aceste date va trebui să achiziţionezi uşile potrivite. Dacă sunt măsuri standard, găseşti uşi gata fabricate. Dacă sunt atipice, va trebui să comanzi modele personalizate după criteriile de la faţa locului.
Fixează noul toc
Tocurile de uşă au cel puţin trei laturi: pereţii laterali verticali şi cel orizontal care îi conectează prin partea superioară. Producătorii de mobilier recomandă asamblarea tocului pe podea, respectând indicaţiile din documente. Pragul de la baza tocului este opţional – acolo unde există, trebuie integrat în ansamblu. În privinţa celor două unghiuri de 90 de grade pe care trebuie să le obţii în partea superioară a tocului, pentru această operaţiune vei avea nevoie de două nivele cu bulă. Primele reglaje se fac la pregătirea tocului pe podea, după care se repetă când fixezi tocul în zid. În funcţie de model, tocurile se pot lipi de perete cu adeziv sau se fixează prin şuruburi. Pentru această operaţiune ai la dispoziţie o gamă largă de suruburi cu ajutorul cărora vei putea ancora tocul în pereţi. Ancorarea uşii în perete se face numai după ce ai obţinut unghiurile de 90 de grade prin montarea de distanţiere, aplicarea de pene în toate cele trei laturi şi măsurători confirmate cu nivela. În locul rămas liber între toc şi pereţi se aplică uniform adezivi sau spumă. Din acest moment trebuie să aştepţi până când întreaga suprafaţă se usucă uniform.
Montează uşa
După finalizarea operaţiunii dedicate căptuşelii sau tocului poţi monta uşa propriu-zisă. Dacă elementele de feronerie nu au fost instalate în toc încă din fabrică, vei putea alege direcţia de deschidere a uşii. Dacă fac parte din kit, trebuie să alegi uşa în funcţie de partea în care doreşti să se deschidă. Fiecare tip de balamale are un sistem propriu de montare, la fel şi broasca şi mânerul. La final se adaugă ornamentele pentru tocuri.
Durabilitatea unei uşi depinde de calitatea materialelor, de profesionalismul montajului şi de măsurile de întreţinere. Dacă toate criteriile de mai sus sunt respectate, te vei bucura vreme îndelungată de noile tale uşi de interior.