Cancerul de col uterin este considerat unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer în rândul femeilor din România. Acesta presupune apariția unor celule atipice care se multiplică necontrolat la nivelul cervixului și care pot deveni letale dacă nu sunt depistate și tratate la timp.
Cele mai multe cazuri de cancer de col apar cu preponderență la femeile cu vârste cuprinse între 15 – 49 de ani. Printre principalele cauze se numără educația sexuală precară, teama de a merge la controale ginecologice sau un sistem imunitar slăbit.
Din fericire, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes dacă este depistat în faze incipiente, prin tratament medicamentos. Metodele de profilaxie sunt ușor accesibile oricărei femei și pot fi aplicate indiferent de vârstă. Ți-am pregătit o listă cu cele mai bune soluții de prevenție:
1. Mergi regulat la controale
Testul Babeș-Papanicolau
Este recomandat să faci un control de tip screening pentru cancerul ginecologic cel puțin o dată la trei ani. Aceste teste se numesc Babeș-Papanicolau și s-au dovedit printre cele mai eficiente metode de profilaxie în rândul femeilor de toate vârstele. Metoda presupune prelevarea de celule de la nivelul cervixului și depistează existența celulelor precanceroase.
Testul HPV
Dacă valorile rezultate în urma examenului de screening pentru cancerul cervical sunt anormale, medicul ginecolog îți va recomanda să faci și un test HPV. Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) apare la 80% dintre persoanele active sexual care nu s-au vaccinat, afirmă INSP.
Descoperirea celulelor precanceroase în stadii incipiente face tratarea lor mult mai ușoară, fără să fie nevoie de metode invazive precum cele chirurgicale, de radioterapie sau chimioterapie.
2. Renunță la fumat
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tutunul dublează riscul de cancer de col la femeile fumătoare. Substanțele nocive din tutun ajung în mucusul cervical și modifică ADN-ul celulelor de col uterin, slăbind imunitatea. Renunță la acest viciu și înlocuiește-l cu activități benefice corpului tău.
3. Adoptă un stil de viață sănătos
Dietele bogate în grăsimi, alimente procesate și consum excesiv de zahăr și alcool duc la creșterea ponderală, creșterea secreției de estrogen și a riscului cancerului ginecologic. Fă sport regulat și consumă mai multe alimente bogate în micro și macronutrienți. Un organism sănătos va respinge mult mai ușor potențialele amenințări din mediul extern și va fi capabil să lupte cu factorii nocivi.
4. Analizează istoricul medical din familie
Femeile care au avut în familie cazuri de cancer de col uterin trebuie, cu atât mai mult, trebuie să se îngrijească de sănătatea lor. Dacă una dintre persoanele din familia ta s-a confruntat cu acest tip de cancer, ar trebui să te programezi cât mai curând la un control de prevenție.
5. Asigură-te că previi apariția celulelor precanceroase
Aceste celule se formează în urma unui cumul de factori de risc precum utilizarea anticoncepționalelor orale, infecțiile, sarcinile multiple sau un istoric de boli cu transmitere sexuală. Ele nu se transformă brusc în cancer, ci au nevoie de perioade care pot varia de la câteva luni, până la câțiva ani. Din acest motiv, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) recomandă vaccinul împotriva HPV, folosirea prezervativului în timpul actului sexual și controalele periodice.
Deși este un tip de cancer extrem de răspândit, vestea bună este că poate fi vindecat complet dacă respecți aceste reguli simple. Nu aștepta să apară primele simptome, controlează-te și asigură liniștea ta și a celor dragi ție!
Referințe:
https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer.html
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer