7 martie 1274 – A murit Toma d’Aquino, teolog şi filosof medieval italian, canonizat în 1323, autor al lucrării Summa Theologiae. Călugăr dominican teolog, doctor al Bisericii. În 1256 a căpătat titlul de Magistru și preia catedra de teologie iar în 1259 pleacă pentru șase ani în Italia. Cea mai importantă realizare a primei părți din acest sejur italian a fost ducerea la bun sfârșit a unei lucrări începute la Paris: Summa contra Gentiles. În timp ce ținea liturghia la 6 decembrie 1273 a avut o experiență misterioasă, pe care unii au interpretat-o drept viziune, iar alții ca o prăbușire mentală, care a pus capăt întregii sale activități de savant. Nu a mai scris sau dictat niciodată nimic, iar când secretarul său l-a îndemnat să-și continue lucrul la Summa, a răspuns: Nu pot, pentru că tot ceea ce am scris mi se pare că sunt paie. Procesul canonizării lui Toma a fost început de Papa Ioan Paul al XXII-lea în 1316 și a fost sanctificat la data de 21 iulie 1323.
7 martie 1875 – S-a născut Maurice Ravel, care a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Bolero, compusă în 1928, una dintre ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere. La începutul secolului al XX-lea personalitatea puternică a dirijorului și compozitorului M. Ravel s-a impus în lumea muzicală prin interpretări artistice și prin noutatea lucrărilor sale. A scris 2 importante cicluri pentru pian: Oglinzi și Suita Gaspard al nopții. În muzica dramatică a scris o operă bufă într-un act: „Ora spaniolă”. După modelul lui Schubert a compus 8 valsuri nobile și sentimentale, transformate mai târziu în baletul Adelaida sau Limbajul Florilor. Mai compune suita pentru voce și orchestră Sheherezada, rapsodia spaniolă. Cea mai populară creație a sa simfonică este Boleroul – conceput pe un ritm obstinat care persistă până la sfârșitul lucrării.
7 martie 1999 – a murit Stanley Kubrick, care a fost un regizor, scenarist şi producător de film american, câștigător al Premiului Oscar, care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit în Anglia. Kubrick a fost renumit prin grija cu care își alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat și perfecționismul său. Este de asemenea recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciatee, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Printre cele mai cunoscute realizări: Spartacus, Lolita, Dr. Strangelove, 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Eyes Wide Shut.
8 martie 1869 – a murit Hector Berlioz, care a fost un compozitor, scriitor şi critic francez. A avut o contribuție importantă în conturarea romantismului francez. Contribuția lui constă în promovarea unei noi estetici muzicale, care presupune existența unor mijloace expresive. Dezvoltarea orchestrei simfonice vine în întâmpinarea gustului pentru grandios al lui Berlioz, relevat prin 4 tipuri procedurale: forța sonoră, exploatarea efectelor timbrale, divizarea partidei instrumentale și mărirea numărului de instrumente (împreună cu preocuparea pentru stereofoniee).
Hector Berlioz a fost și autorul „Tratatului de instrumentație”, care prezintă preocuparea romanticilor pentru timbrul instrumentelor, ca mijloc de exprimare nuanțată a sensibilităților. Berlioz inaugurează seria dirijorilor cu baghetă din secolul XIX. Din punct de vedere compozițional, el creează lucrări instrumentale cu un program declarat și explicat, sau numai direcționat de titluri, cu genuri noi, care evoluează dinspre simfonie către operă.
Surse: calendar.eclub.ro, ro.wikipedia.org.