Anul acesta, cele mai multe apartamente cumpărate în Oltenia prin „Prima Casă“ au fost în Dolj, Vâlcea și Olt, conform statisticilor FNGCIMM, date publicității joi, la Craiova. Valoarea medie a unei tranzacții imobiliare în Dolj a fost de 41.492 de euro. 74% dintre cei care și-au cumpărat o locuință prin „Prima Casă“ sunt tineri sub 35 de ani. Iată ce se poate întâmpla până la finele anului, cu acest program.
Conducerea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și a Filialei Locale Craiova au prezentat, joi, în Bănie, rezultatele programului „Prima Casă“, pentru care instituția a acordat și acordă în continuare garanții beneficiarilor programului. La nivelul întregii țări, FNGCIMM a acordat 18.000 de garanții pe „Prima Casă“, dintre care 837 au fost în Oltenia. „Din cele 18.000 de scrisori de garantare acordate la nivelul întregii țări, în Dolj au fost acordate 356. În Gorj au fost 84, în Mehedinți au fost 89, în Olt – 124, iar în Vâlcea – 184“, a anunțat la Craiova directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu.
Pe fiecare județ în parte se observă că prețul mediu de tranzacționare a apartamentelor cumpărate prin „Prima Casă“ a crescut în 2018 față de alți ani. Astfel, în Dolj, a fost de 41.492 de euro pe o locuință cumpărată prin „Prima Casă“, în Gorj – 33.840 de euro, în Vâlcea – 37.000 de euro, în Olt – 30.709 de euro, iar în Mehedinți a fost cea mai mică valoare medie a tranzacțiilor exprimată în euro, respectiv 28.931 de euro.
În ceea ce privește opțiunea de cumpărare, conducerea FNGCIMM a precizat că cei mai mulți aplicanți pe programul „Prima Casă“ au optat pentru apartamente cu două camere (50% dintre ei), dar și pentru trei camere (31%), în timp ce pentru patru camere au fost mai puțini (11%), respectiv pentru garsoniere (7%). Directorul general al FNGCIMM, Alexandru Petrescu, a mai informat că 61% dintre aplicanții pe „Prima Casă“ au fost sub 35 de ani, în timp ce 13% au fost sub 26 de ani. Deci 74% dintre cei care și-au cumpărat o locuință prin „Prima Casă“ au fost tineri cu vârste sub 35 de ani.
Pe final de an vor urma redistribuiri de sume de la o bancă la alta?
Plafonul alocat de stat pentru „Prima Casă“ pe anul 2018 a fost de două miliarde de lei. Petrescu a anunțat joi, la Craiova, că până acum a fost consumat 80% din acest plafon și că unele bănci se apropie de epuizarea cotei alocate, acele instituții de credit trimițând în perioada următoare ultimele dosare către Fond, pentru obținerea garanțiilor aferente. „Pe final de an se va încerca o redistribuire a sumelor de la băncile care mai au fonduri către cele care au epuizat plafonul pe «Prima Cas㻓, a mai informat directorul general al FNGCIMM.
Fondul va acorda garanții și anul viitor pentru „Prima Casă“, însă principala activitate a instituției va fi cea pentru care a fost constituit, și anume cea de sprijinire a mediului de afaceri, respectiv a întreprinderilor mici și mijlocii.