Reprezentantul Chinei şi-a exprimat recent, la cea de-a 51-a sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, preocupările serioase privind criteriile şi formele de discriminare în aplicarea legii în unele ţări. El a cerut rezolvarea cu seriozitate a problemei rasismului, materializarea pragmatică a Declaraţiei de la Durban şi a Programului de Acţiune şi previnirea tragediilor similare cu cea a lui George Floyd.
Datele statistice arată că în anul următor după ce bărbatul afro-american George Floyd a fost ucis de un poliţist, alți 229 de afro-americani au fost ucişi de oamenii legii americani. Începând din acest an, au fost înregistrate şi mai multe acte de violenţă comise de oamenii legii împotriva americanilor de origine africană, utilizând mijloace crude. Aceste cazuri au dezvăluit faptul că societatea americană nu este decloc un „paradis democratic”, aşa cum s-au lăudat permanent politicienii de la Washington, ci este un loc unde drepturile omului la viaţă nu pot fi garantate.
De fapt, de la comerţul de sclavi, masacrarea indienilor şi până la tragediile afro-americanilor şi ale altor minorităţi din SUA, supremaţia albă este încă prezentă. După izbucnirea pandemiei COVID-19, politicienii americani au aruncat vina asupra grupurilor etnice pentru a acoperi incompetenţa guvernului în prevenția pandemiei, fapt care a împins şi mai mult la marginea societăţii grupurile etnice, mai ales americanii de origine asiatică, africană şi musulmanii.
Aceştia se confruntă cu ameninţări cu violență, care s-ar putea întâmpla oricând, iar drepturile acestora în diverse domenii sunt încălcate. Numai în cazul în care au nevoie de voturi, politicienii americani ar putea să acorde o atenţie simbolică grupurilor etnice. De fapt, ei nu au niciun interes pentru schimbarea mediului social sau corectarea lipsurilor sistematice, favorabile pentru creşterea rasismului în SUA. Din cauză că problemele legate de discriminarea identităţii, diviziunea în educţie şi în asigurările juridice nu au putut fi rezolvate, incidentele extremiste cauzate de rasism au apărut neîntrerupt în SUA.
În urmă cu 21 de ani, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia de la Durban şi Programul de Acţiune, cerând adoptarea de acţiuni internaţionale împotriva rasismului, a urii rasiale şi xenofobiei pentru asigurarea pe deplin a drepturilor omului. În august 2022, Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a criticat problema discriminării rasiale profund înrădăcinată în SUA. Iar la actuala sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, mulţi participanţi au îndemnat SUA să adopte acțiuni concrete pentru rezvolarea problemelor cauzate de rasismul sistemic.
Partea americană nu trebuie să pretindă că n-a ascultat aceste critici pe plan internaţional, ci trebuie să verifice şi să modifice toate legile, politicile şi măsurile discriminatorii şi să acheteze transparent cazurile în care sunt implicați oamenii legii, după ce au folosit violența împotriva grupurilor etnice. Autorii trebuie pedepsiţi, iar victimele trebuie să primească compensaţii. SUA trebuie să-şi rezolve mai întâi problemele proprii, înainte de a se amesteca în afacerile interne ale altor ţări, sub pretextul drepturilor omului!
Articol realizat de Radio China International și CCTV