Prin intermediul documentului „Nuclear Posture Review 2022”, SUA promovează concurența între puteri, confruntările între tabere, mentalitatea Războiului Rece și jocului cu sumă zero, folosind arme nucleare ca instrument pentru realizarea obiectivelor geopolitice, fapt caer contravine așteptărilor internaționale pentru prevenirea unui război nuclear și de a fi evitată o cursă a înarmării nucleare, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Oficialul chinez a adăugat că, în calitate de țară cu cel mai mare arsenal nuclear, SUA continuă să își îmbunătățească capacitățile în domeniu, promovând o agendă internațională de control al armelor nucleare, pentru a-și suprima adversarii.
Apoi, SUA susțin că folosesc arme nucleare pentru a face față atacurilor nucleare și celor strategice nenucleare, angajându-se să amplaseze arme nucleare tactice avansate.
Nu în ultimul rând, autoritățile de la Washington cultivă amenințăriile nucleare la adresa anumitor țări, adoptând o strategie de descurajare nucleară, pledând pentru un acord de partajare nucleară care încalcă Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, odată cu susținerea ideii că este consolidată descurajarea extinsă prin aliații din regiunea Asia-Pacific.
În documentul SUA, sunt judecate și speculate modernizarea forțelor nucleare normale ale Chinei, fiind adoptată o strategie de descurajare nucleară împotriva Chinei, în fața căreia China manifestă îngrijorare și o respinge ferm, a declarat Wang Wenbin.
China are capacitatea și încrederea că își poate proteja interesele de securitate națională, șantajul nuclear proferat de SUA nereușind să genereze intimidare, a mai arătat oficialul Ministerului chinez de Externe.
Articol realizat de Radio China International și CCTV