Durerea în piept este simptom des întâlnit, care poate fi asociat cu diverse probleme de sănătate, unele dintre ele foarte grave. Identificarea cauzei durerii este un pas esențial pentru stabilirea tratamentului iar pentru a putea asta medicii apelează la diverse analize și investigații. În acest articol îți vom spune care sunt câteva dintre acestea, dar și ce presupun ele.
- Electrocardiograma
Dacă ai dureri în piept, una dintre principalele investigații pe care va trebui să le faci este electrocardiograma (ECG sau EKG). Această investigație permite evaluarea activității electrice a inimii și este folosită adesea pentru diagnosticarea sau monitorizarea unor afecțiuni cardiace precum angina pectorală instabilă, boala coronariană, cardiomiopatia, tulburările de ritm cardiac sau infarctul miocardic.
Se pot efectua mai multe tipuri de electrocardiograme, dar în general aceasta presupune atașarea unor senzori mici, numiți electrozi, conectați prin fire la un aparat EKG, pe brațe, picioare și piept. Nu necesită o pregătire prealabilă specială, nu este dureroasă, durează doar câteva minute și îți vei putea relua activitățile normale imediat după.[3]
- Analize de sânge
Pentru identificarea cauzei durerii în piept se mai pot efectua și diverse analize de sânge, inclusiv:
- Teste pentru determinarea nivelului enzimelor cardiace;
- Hemoleucograma completă;
- Testarea hormonilor tiroidieni;
- Profilul lipidic;
- Teste hepatice;
- Testul peptidei natriuretice a creierului.
Recoltarea sângelui durează doar câteva minute și nu ar trebui să reprezinte o problemă decât dacă îți este frică de ace.[1]
- Testul de efort
Rolul acestui test este de a evalua activitatea cardiacă în condiții de efort, când inima este forțată să lucreze mai mult. Pe scurt, acesta presupune efectuarea unui efort fizic a cărui intensitate crește treptat, pe o bandă de alergat sau pe o bicicletă, în timp ce activitatea electrică a inimii, tensiunea arterială, saturația cu oxigen a inimii și alți parametrii esențiali sunt monitorizați cu atenție.
Efectuarea unui astfel de test se recomandă acelor persoane care prezintă simptome asociate cu restricționarea fluxul sangvin către inimă. Poate fi vorba, de exemplu, de dureri în piept, dificultăți de respirație ori aritmie sau tulburări de ritm cardiac.
Ți se poate cere să nu mănânci sau să nu bei nimic cu câteva ore înainte de test și să te asiguri că ești echipat corespunzător. În general, testul de stres este considerat sigur, deși uneori există riscul să apară simptome precum durerea în piept, amețelile sau greața.[4]
- Coronarografia
O altă investigație recomandată în caz de dureri în piept, în special atunci când nu s-a reușit identificarea cauzei acestora în urma altor teste, este coronarografia sau angiografia coronariană. Această investigație presupune utilizarea razelor X și a unei substanțe de contrast pentru a evalua vasele de sânge care alimentează inimă și a depista eventualele obstacole ce restricționează fluxul sangvin către inimă.
Procedura se desfășoară sub anestezie locală, astfel că nu vei simți nicio durere. Ca și mod de desfășurare, vei fi rugat să te întinzi pe o masă specială, se va face o puncție la nivelul arterei femurale (în zona inghinală) sau la nivelul arterei radiale (la încheietura mâinii) prin care se introduc apoi catetere (tuburi lungi, subțiri). Aceste catetere sunt ghidate până la nivelul arterelor coronare, sub control radiologic, iar apoi se injectează substanța de contrast care, pe măsură ce avansează prin artere, permite depistarea zonelor îngustate.
Nu vei avea voie să mănânci sau să bei în noaptea dinaintea procedurii și, în funcție de tratamentele urmate, este posibil să ți se ceară să nu iei anumite medicamente.[2]
Durerea în piept poate apărea din diverse motive, iar lista analizelor și investigațiilor recomandate în astfel de situații poate varia în funcție de cauza suspectată și de ce alte simptome mai prezinți. Important este să consulți cât mai repede un medic dacă ai dureri în piept. Uneori, acestea indică existența unei afecțiuni grave, care îți poate pune viața în pericol.
Bibliografie:
- “Blood Tests.” Bhf.org.uk, 2022, www.bhf.org.uk/informationsupport/tests/blood-tests. Accessed 13 Nov. 2022.
- “Coronary Angiogram – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angiogram/about/pac-20384904. Accessed 13 Nov. 2022.
- NHS Choices. Electrocardiogram (ECG). 2022, www.nhs.uk/conditions/electrocardiogram/. Accessed 13 Nov. 2022.
- “Stress Tests.” Medlineplus.gov, 2020, medlineplus.gov/lab-tests/stress-tests/. Accessed 13 Nov. 2022.