Statele Unite și Uniunea Europeană au chemat la o ”dezescaladare fără condiții” în nordul statului Kosovo, regiune ce a devenit teatrul unor serioase tensiuni la frontiera cu Serbia. În ultimele zile s-au auzit chiar focuri de arme și explozii, după ce au fost ridicate baraje rutiere între cele două țări. ”Chemăm toată lumea să dea dovadă de maximum de reținere și să ia măsuri imediate pentru o dezescaladare fără condiții a situației”, au declarat într-un comunicat comun un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american și un purtător de cuvânt al Uniunii Europene . Ei au cerut de asemenea celor două părți ”să se abțină de la orice provocare, amenințare sau intimidare”.
”Noi”, se mai spune în comunicatul mai sus menționat, ”lucrăm împreună cu președintele sârb Vucic și cu primul ministru kosovar Kurti pentru a găsi o soluție politică menită să calmeze tensiunile și să determine progres către stabilitate, securitate și binele tuturor populațiilor locale”.
Frontieră închisă
Kosovo a închis miercuri principalul său post de frontieră cu Serbia, a anunțat poliția locală, după ce sârbii ridicaseră acolo baricade, punând cu toții paie pe focul pe cale să izbucnească din nou în această regiune. Relatări din zonă semnalează că poliția kosovară și forța internațională de menținere a păcii (Kfor) au fost ținta unor atacuri implicând arme de foc. Concomitent, forțele armate ale Serbiei au fost puse în stare de alertă. Încă de marți seară, zeci de manifestanți de partea sârbă a frontierei au blocat cu camioane și tractoare circulația spre Merdare, principalul post frontalier, ceea ce i-a determinat pe kosovari să închidă trecerea. A fost astfel blocată trecerea frontierei, obligând cetățenii să folosească alte puncte de frontieră. Autoritățile de la Priștina au chemat forțele ONU de menținere a păcii (Kfor) să degajeze baricadele.
Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a declarat miercuri că blocajul autostrăzilor este ”un mijloc de protest democratic și pașnic” și a precizat că Belgradul menține deschisă linia sa de comunicare cu diplomații occidentali în vederea soluționării actualei crize.
Rusia ”susține” Serbia
Rusia, a precizat miercuri Kremlinul prin Dmitri Peskov, ”susține” Serbia în acțiunile ei vizând încetarea tensiunilor la granița cu Kosovo. ”Noi, a subliniat Peskov, avem relații foarte strânse istorice și spirituale cu Serbia, relații de aliați”, motiv pentru care ”Rusia urmărește cu foarte mare atenție ceea ce se petrece în Kosovo și cum sunt respectate drepturile sârbilor”. Pentru purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ”este natural ca Serbia să apere drepturile care trăiesc în teritoriul alăturat în condiții dificile și să reacționeze în manieră severă când aceste drepturi sunt violate”.
Semeni vant – culegi furtuna.
Cine a bombardat Serbia in 1998 si a recunoscut independenta unei provincii sarbesti separatiste?
Nu Romania.
Nu Serbia.
Cine a beneficiat de pe urma precedentului creat in Kosovo?
Rusia, care a organizat referendumuri pentru independenta in provincii din Georgia si Ucraina.