O serie de instituții media occidentale au anunțat că schimbarea politicilor chineze de răspuns la COVID-19 marchează schimbarea conceptului anti-epidemic, în sensul în care China nu mai acordă importanță vieții oamenilor, afirmații care sunt contrare realității și științei, fiind o defăimare grosolană, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Potrivit acestuia, de la izbucnirea focarului epidemic, China a plasat oamenii și viața pe primul loc, angajându-se în protejarea sănătății și vieții. În ultimii trei ani, China a răspuns unui număr de cinci valuri globale COVID-19, evitând răspândirea pe scară largă a tulpinii originale și a tulpinii Delta, cu o patogenitate mai mare. Astfel, s-a redus semnificativ numărul cazurilor grave și al deceselor, fiind asigurat timpul pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor, pentru pregătirea resurselor medicale. Nivelul pandemic și numărul deceselor din China rămân cele mai scăzute la nivel global, în timp ce speranța de viață a populației Chinei a crescut de la 77,3 ani, la 78,2 ani.
În lupta antiepidemică, China a insistat permanent pe coordonarea eforturilor de prevenire și control, cu dezvoltarea economică și socială, ajustând măsurile antiepidemice în conformitate cu evoluția pandemică, a arătat Wang.
Odată cu scăderea patogenității tulpinii Omicron și îmbunătățirea capacității de tratare, testare și vaccinare, China abordează COVID-19 cu măsurile care se impun în cazul bolilor infecțioase de tip B, nu de tip A, tranferând prioritatea de la prevenirea infecției, la asigurarea sănătății și evitarea cazurilor grave. Această abordare reprezintă o practică antiepidemică oportună și necesară, dar și o abordare strategică pe termen lung, pentru coordonarea eficientă a eforturilor de prevenire și control, cu dezvoltarea economică și socială, pentru asigurarea intereselor esențiale ale oamenilor, a mai arătat oficialul chinez.
Articol realizat de Radio China International și CCTV