Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Prețul mediu ponderat al Pieței pentru Ziua Următoare a fost, în anul 2022, de 1.303 lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM, publicate pe site-ul propriu.
În condițiile în care anul precedent, 2021, prețul mediu ponderat a fost de doar 539 de lei/MWh, am avut așadar la nivelul anului 2022 o creștere de 2,4 ori a prețului spot la energie electrică pe piața de la București.
Prețul spot a fost foarte volatil de-a lungul anului, dacă ne uităm la mediile lunare. Cel mai mic preț mediu lunar a fost în luna aprilie, aproximativ 862 de lei/MWh, iar cel mai mare a fost în august, cu o medie a lunii de 2.400 de lei/MWh. De fapt, a fost cel mai mare preț spot mediu lunar din istoria pieței, iar august a consemnat și un nivel maxim istoric pentru prețul zilnic al pieței spot: energia cu livrare în data de 26 august s-a tranzacționat ziua precedentă la un preț mediu de 3.461 de lei/MWh. În acea zi, a fost cel mai mare preț din Europa.
După luna august, prețurile au scăzut destul de abrupt, ajungând la o medie lunară de doar 1.016 lei în octombrie, în noiembrie au crescut ușor, la 1.093 de lei, iar în decembrie prețul mediu a fost de 1.219 lei.
Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna noiembrie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 51 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,12 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 2,4 miliarde de lei.
Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.