George Lupu (www.b1tv.ro)
Presa germană dezvăluie motivul real al vizitei premierului Bavariei la București și la Tirana, despre care premierul Nicolae Ciucă a evitat să vorbească: muncitori calificați de care are nevoie urgentă economia germană, la schimb cu susținerea aderării la Spațiul Schengen în cazul României, respectiv la UE în cazul Albaniei.
În România, s-a vorbit la modul protocolar despre relațiile bilaterale dintre cele două țări iar premierul Nicolae Ciucă a preferat să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când a vorbit cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez, așa cum scrie Suddeutsche Zeitung.
Cum s-a văzut în presa germană vizita premierului Bavariei
”În mod normal, directorul general al Asociației bavareze a întreprinderilor bavareze (VBW) Bertram Brossardt poate fi văzut adesea în centrul orașului München, adesea împreună cu ministrul-președinte. De data aceasta, Brossardt și Markus Söder (CSU) se întâlnesc departe pentru a aborda o problemă de acasă: deficitul de lucrători calificați. Printre altele, în capitala Albaniei, Tirana, va fi înființat un nou birou pentru a pune mai rapid în contact lucrătorii locali cu companiile bavareze. „Un proiect de suflet”, spune Brossardt la telefon și relatează despre discuțiile pe care tocmai le-a avut cu partenerii locali”, scriu jurnaliștii de la Suddeutsche Zeitung
Și publicația Der Spiegel pune vizita lui Markus Soder la București tot pe seama interesului economic și pe nevoia de a găsi mână de lucru. ”În trecut, CSU a făcut campanie împotriva românilor – acum partidul îi curtează. Markus Söder se află în vizită în România și militează pentru ca această țară să adere cât mai curând la spațiul Schengen. Aceasta nu a fost întotdeauna poziția partidului său. Schimbarea de opinie are motive economice”, scrie Der Spiegel.
Potrivit Suddeutsche Zeitung , strategia lui Söder este: braconajul. Chiar zilele trecute, primul ministru și-a anunțat intenția de a recruta intensiv profesori din alte state federale pentru a atenua deficitul de personal din școli.
“Söder plănuiește acum o ofensivă similară în Balcani, dar internațională. Nevoia este deosebit de mare în sectorul sănătății și al asistenței medicale. Un studiu comandat de Ministerul bavarez al Sănătății a calculat că, în cel mai rău caz, unul din cinci asistenți medicali va fi pierdut în statul liber până în 2030 – în timp ce numărul persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire este în creștere din cauza schimbărilor demografice. Ministrul sănătății, Klaus Holetschek (CSU), avertizează de luni de zile asupra unei „catastrofe umanitare”.
Cu toate acestea, concurența internațională este acerbă, iar condițiile de muncă sunt adesea mai bune în alte părți decât în Germania. Potrivit Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă, este nevoie de mai mult de șapte luni, în medie, pentru ca un cămin să găsească un îngrijitor. Prin urmare, un birou cu personal bavarez la Tirana este menit să accelereze procesele, în special procedurile de obținere a vizelor; obiectivul este o „cale rapidă”. Potrivit Ministerului Afacerilor Economice, în prezent, în statele din Balcanii de Vest există timpi de așteptare de până la un an. Chiar și atunci când Legea federală privind imigrația lucrătorilor calificați a intrat în vigoare în 2020 – care ar fi trebuit să faciliteze recrutarea de lucrători străini – mulți antreprenori s-au plâns că viitorii lor angajați trebuiau să aștepte un an bun pentru o programare pentru viză”.
Suddeutsche Zeitung precizează că și România are nevoie disperată de muncitori calificați, mai ales în domeniul sanitar. România aduce acum muncitori invitați din Orientul Îndepărtat iar premierul Nicolae Ciucă preferă să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când a discutat cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez:
“Cu toate acestea, Europa de Est are nevoie, de asemenea, de lucrători calificați și de minți creative pentru a aduce bani în țară și pentru a-i păstra acolo – mai ales având în vedere ratele relativ ridicate ale șomajului în multe locuri. Faptul că oamenii se refugiază adesea în Europa de Vest pentru a munci nu stârnește entuziasm doar în Balcani. Deficitul de personal spitalicesc din România, de exemplu, a devenit evident în timpul pandemiei Corona, când numeroase paturi suplimentare nu au putut fi ocupate din cauza lipsei de medici și asistente medicale. În timp ce muncitorii români din domeniul construcțiilor merg în Europa de Vest, România aduce acum muncitori invitați din Orientul Îndepărtat, de exemplu din Nepal. Premierul Nicolae Ciucă preferă să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când vorbește cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez.”
Lipsa de lucrători bine pregătiți în Bavaria, în special în domeniul asistenței medicale
Jurnaliștii de la Der Spiegel notează faptul că motivul deplasării la București a lui Markus Söder nu este dorința de a opri imigrația, ci speranța de a o promova:
“În opinia lui Söder, România ar trebui să devină cât mai curând posibil membră a spațiului Schengen din UE. Nu există membri de primă și de a doua clasă în UE, a spus Söder. El i-a anunțat pe premierul român Nicolae Ciucă și pe președintele Klaus Iohannis că vrea să facă campanie pentru aderarea României”.
În spatele călătoriei lui Söder în Balcani se află lipsa de lucrători bine pregătiți în Bavaria, în special în domeniul asistenței medicale, mai spun jurnaliștii.
„Căutăm în mod special specialiști de care este nevoie urgentă și abordăm ambasadele atunci când sunt inițiate lucrări”, a spus Söder. În viitor, un birou cu personal bavarez în capitala albaneză Tirana va contribui la accelerarea procedurilor de obținere a vizelor, care durează adesea foarte mult. Obiectivul este o „bandă rapidă”, adică o procedură de intrare accelerată.
În schimb, Söder oferă ambelor țări sprijin pentru planurile lor politice: În timp ce România dorește să devină parte a spațiului Schengen, Albania dorește să devină membră a Uniunii Europene.”