Internauţii au fost şocaţi de accidentele feroviare înregistrate în SUA, comentând și prezentând suspiciuni potrivit cărora „prea multe trenuri deraiază în aceeaşi perioadă”, „fenomenul este inacceptabil”, „ceva este în neregulă”.
Locuitorii din statul Ohio nu au depășit panica provocată de deraierea trenului de marfă cu substanţe chimice toxice, în timp ce în statele Texas şi Carolina de Sud au fost înregistrate incidente similare.
Potrivit unui reportaj publicat de Newsweek, în mai puțin de două luni, în 2023, în Statele Unite ale Americii au avut loc mai mult de zece accidente feroviare. Spre mirarea tuturor, anual pe teritoriul SUA sunt înregistrate o medie de 1.700 de deraieri de tren. Datele prezentate de Departamentul Transporturilor din SUA arată că aproximativ 4,5 milioane de tone de substanțe chimice toxice sunt transportate pe calea ferată în fiecare an, iar 12.000 de vagoane cu mărfuri periculoase traversează zilnic diferite orașe. Fiecare tren cu marfă periculoasă reprezintă un „pericol mobil”.
Potrivit Comisiei Naționale pentru Siguranța Transporturilor din SUA, deraierea înregistrată în Ohio a fost produsă de o problemă tehnică, ca urmare a supraîncălzirii rulmenţilor la o roată. Multe accidente feroviare sunt rezultatele urmăririi profitului maxim, de către companiile americane. În ochii patronilor americani, calea ferată reprezintă mai întâi un mijloc de a face bani, nu o infrastructură importantă, tot sistemul feroviar american fiind dominat de „gustul banilor”. Potrivit mass-media din SUA, Compania feroviară Norfolk Southern, al căreia tren a deraiat în statul Ohio, a adoptat diverse măsuri pentru reducerea costurilor de transport, cerând Congresului şi altor departamente guvernamentale să ofere condiţii favorabile, opunându-se limitării vitezei şi instalării sistemului de frânare ECP. Totodată, compania a extins lungimea vagoanelor, a redus timpul de verificare, a mărit frecvenţa garniturilor şi a redus considerabil numărul angajaţilor. Ca urmare, veniturile companiei a ajuns, în 2022, la 12,7 miliarde USD, în creştere cu 14% faţă de 2021, fiind înregistrat un record istoric.
Neolibralismul promovat de ţările occidentale, după încheierea Războiului Rece, urmărește beneficii economice care duc la relaxarea controlului şi reducerea costurilor. Când totul este orientat spre interesele materiale ale micilor grupuri, indiferent de câte proiecte privind îmbunătăţirea infrastructurii ar introduce guvernul american, nu vor aduce beneficii reale oamenilor de rând.
„Este de necrezut!”, „Mai este țara noastră?”, „Cum am ajuns așa?”, transmit internauţii americani, în urma ultimelor deraieri ale trenurilor. Urmând o cale de dezvoltare greşită, SUA se confruntă cu tot mai multe riscuri sistemice. Deraierea trenului din Ohio reprezintă doar vârful unui aisberg.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV