Grupul bancar elvețian UBS va prelua rivalul său în dificultate Credit Suisse, a anunțat duminică, 19 martie, la o conferință de presă ținută în prezența conducătorilor ambelor mari bănci, Alain Berset, președintele Confederației helvetice. Potrivit lui, această soluție ”este decisivă pentru stabilitatea ansamblului sistemului financiar mondial”. Ministrul elvețian de Finanțe, dna Karin Keller-Sutter, a declarat în cadrul conferinței de presă respective că falimentul băncii Credit Suisse ar fi putut provoca ”daune economice ireparabile”. În acest context, Elveția ”trebuie să-și asume resposabilitățile ce-i revin și dincolo de propriile frontiere”.
Surse informate apropiate celor doi giganți bancari au relatat că, la capătul unui weekend de negocieri ”strânse” a fost găsit un compromis care până la urmă permite salvarea finanțelor Elveției de la dezastru. Credit Suisse este una dintre marile bănci europene al cărei faliment ar fi aruncat lumea finanțelor într-o criză fără precedent. Tranzacția se ridică la 3 miliarde de franci elvețieni (3,02 miliarde de euro), plătibili în acțiuni UBS, fiecare acțiune Credit Suisse fiind evaluată la 76 centime, deși vineri seară ea valora încă 1,86 franci elvețieni. O importantă precizare: această salvare se face în detrimentul acționarilor. Ei vor primi o acțiune UBS contra a 22 acțiuni Credit Suisse. Cu toate acestea, surse informate din apropierea actorilor acestei afaceri spun că în lumea bancară predomină deja un sentiment de ușurare. Fondată în 1856, Credit Suisse era considerată a doua mare bancă din Elveția, cu aproape 50.000 de angajați, care gestiona 1.500 active la nivel mondial. În opinia prof. Bruno Colmant, de la Universitatea liberă din Belgia, exprimată într-o declarație pentru Radio France Internationale, ”era absolut importantă soluționarea problemei Credit Suisse înainte de redeschiderea piețelor de capital, respectiv în acest weekend… Această soluție nu este prea fericită pentru acționarii Credit Suisse, dar a fost singura care se putea impune în manieră inteligentă și care cred că va reda siguranța piețelor financiare”, a ținut să precizeze prof. Bruno Colmant. Ea ”va suscita însă în continuare unele temeri, dat fiind că pierderea suferită de acționarii Credit Suisse este realmente foarte importantă”.
Garanții oferite de guvernul elvețian
UBS va beneficia de o garanție de circa 9 miliarde de franci elvețieni din partea guvernului pentru cazul în care vor fi descoperite unele probleme în portofoliile foarte specifice ale Credit Suisse. Banca centrală acordă și ea o linie de lichidități de până la 100 miliarde de franci elvețieni pentru UBS și Credit Suisse.
De la Trezoreria americană la Banca centrală Europeană, trecând prin Londra, anunțul referitor la preluarea Credit Suisse de către UBS a fost salutat de numeroase țări și bănci centrale. Rămâne de văzut dacă această gigantică operațiune bancară va calma piețele financiare. De la falimentul băncii americane SVB, bursele din întreaga lume ”tremură”, iar piețele de capital vânează băncile în dificultate. Întrebarea la ordinea zilei este acum ”cine va fi următoarea țintă”.