Izolarea termică este o etapă esențială în construirea sau renovarea unei locuințe în ziua de azi.
Aduce cu sine atât beneficii economice (facturi mai scăzute), cât și de confort (iarna căldura rămâne în casă, vara se păstrează răcoare la interior).
Însă nu toate soluțiile de izolare sunt identice. De aceea e recomandat ca oamenii să cunoască opțiunile disponibile, înainte să decidă asupra uneia anume sau a unei stratificații de produse.
În acest articol e prezentată membrana reflectivă multistrat cu folie de aluminiu pentru izolație termică – o soluție modernă, mai puțin cunoscută de publicul larg, dar care oferă unele beneficii promițătoare care fac diferența în confortul interior al locuinței.
Ce este izolația termică reflectivă cu folie de aluminiu pentru izolarea eficientă a mansardei sau podului?
Este o soluție considerată inovatoare, ce are la bază tehnologii folosite inclusiv de NASA (Agenția Spațială Americană) pentru a proteja de radiații navetele cosmice și astronauții.
Aceeași tehnologie poate fi folosită și pentru izolarea termică a clădirilor cu folie izolatoare termic.
Această izolație hibridă se prezintă sub formă de membrană multistrat cu folie termoizolantă pe exterior, iar în interior două straturi tip fagure de polietilenă cu bule de aer uscat neconductiv. Împreună, tot acest ansamblu formează o barieră impenetrabilă împotriva radiațiilor din spectrul termic, IR (infraroșii) și UV (ultraviolete).
Cum pierd locuințele căldura?
Sunt 3 moduri principale prin care locuințele pierd căldură, motiv pentru care au nevoie de soluții de izolare:
1. Conducţie – prin contact direct – de exemplu, aerul rece de afară care vine în contact direct cu un perete sau cu un acoperiș neizolat va răci locuința încet dar sigur.
2. Convecție – prin mișcările verticale ale aerului, când, datorită diferențelor de temperatură, aerul cald se ridică, iar cel rece coboară.
3. Radiație – când căldura se transmite fără contact direct prin unde termice – ca de exemplu prin razele soarelui într-o zi rece de iarnă.
Cum funcționează folia de aluminiu din izolația reflectivă?
Modul principal prin care acționează o folie aluminiu izolatie termica este împotriva transferului de căldură radiantă.
Aceasta reflectă până la 95-97% din radiația termică, spre deosebire de termoizolațiile obișnuite, care înmagazinează o mare parte din ea (până la 70%).
O situație care ilustrează acest fenomen este efectul de seră dintr-o mansardă la finalul unei zile foarte călduroasă de vară. Deși soarele a apus de mult, căldura înmagazinată în vata minerală sau bazaltică se degajă spre interior.
Locuințele care folosesc folia de aluminiu singură sau în combinație cu alte materiale pentru izolație termică nu au această problemă.
Alte avantaje ale foliei de aluminiu pentru izolație termică
Greutate considerabil redusă față de alte materiale de izolare – iar pentru unele situații este singura opțiune viabilă. De exemplu, în cazul renovării unor construcții istorice, cu acoperișuri de mii de metri pătrați, unde structura clădirii nu poate fi încărcată cu o greutate prea mare și nu pot fi executate lucrări din exterior.
Poate fi montată cu ușurință de un singur om – deși doi oameni pot lucra împreună mai eficient – și nu necesită echipamente de protecție speciale cum ar fi mască de protecție sau mănuși. De asemenea, nu necesită nenumărate scule grele sau zgomotoase. Doar ruletă, cutter, un capsator și atât. În plus, nu irită pielea sau ochii, nici la montaj, nici la utilizare, cum e în cazul vatei sticlate.
Este un material durabil – își păstrează calitățile termoizolante pe toată durata de viață a unei clădiri, de peste 50 de ani. Nu toate materialele de izolare ajung în timp la performanța asta.
Folia de aluminiu poate fi folosită atât ca soluție unică de izolare, cât și împreună cu alte soluții precum vata minerală, spuma sau celuloza de hârtie și oferă o performanță bună.
Pentru cei care sunt deschiși spre soluții moderne și inovatoare, această folie termoizolantă poate fi o opțiune serioasă, sigură și de lungă durată pentru izolația termică a locuinței.
Și la fel ca în cazul oricărei decizii importante, specialiștii recomandă o documentare sau o consultare temeinică înainte de începerea lucrărilor de izolare.