Trei manifestări importante din prima zi a săptămânii. Luni 8 mai, ora 18 – vernisaj la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați (str. Domnească, nr.22). „Peisaje dobrogene” este titlul expoziției de pictură a artistului Eugeniu Albu. Organizat de Filialele Constanța 1 și Galați ale UAP, evenimentul va putea bucura privitorii până pe 26 mai.
La ora 18, Galeria Art-Hoc din Timișoara (Piața Unirii 6, et.1) găzduiește vernisajul Expoziției „Evadare prin muzică” a artistei Viorica Ciucanu. Proiectul expozițional este un subpunct al unui vast concept artistic -Complexitatea umană -demarat în urmă cu 10 ani, și care a avut la bază 3 piloni: religia, știința și arta. Viorica Ciucanu prezintă o selecție de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache, Gheorghe Zamfir și George Enescu, dar aduce și detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală Child in Time a trupei Deep Purple. Lucrările vor putea fi vizionate până pe 30 mai. Curator – Ana Maria Ilie.
„Gând, formă, culoare… și totuși pictură” este titlul expoziției artiștilor Mara Diaconu și Ion Pantilie. Vernisajul va avea la ora 18, la Galeria Metopa din Pitești (Pta Gen. Vasile Milea, 4). În deschidere vor vorbi criticul de artă Lavinia Elena Vieru si Gheorghe Dican – vicepreședinte al UAP.
Marți 9 mai, de la ora 17, Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bulevardul Decebal 8) găzduiește vernisajul expoziției personale „POMUL VIEȚII”, a artistului DINU CÂMPEANU. „Forme și motive desprinse din universul rural, transfigurate și resemnificate în sculptura lui Dinu Câmpeanu, continuă să mărturisească despre legătura veșnică între cer și pământ pe care lumea tradițională o simțea în cel mai direct mod cu putință. Și pentru că Arborele Vieții poartă, ca pe una dintre complexele sale semnificații și pe aceea de ax al lumii, titlul sub care se reunește noul său discurs plastic este cel mai sugestiv cu putință”.- Dr. Luiza BARCAN – Critic și istoric de artă. Expoziţia va fi deschisă până pe 2 iunie 2023.
Tot la ora 17, dar la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea (str. Armatei române, nr.1A) va avea loc vernisajul Expoziției “Reflexii în timp” a artistului sticlar Ioan Tămâian. “Sticla topită și metalul lichid se supun voinței artistului și devin, în sensul deificării, apropierii creatorului de esențe, pe cât de simple, pe atât de incitante. Deplina integrare a mineralului în discursul plastic e, poate, cel mai convingător detaliu, omniprezent, declinat în volume, culori și texturi caleidoscopice, fantezia, imaginația lansează suprafețe, compun elegii, descriu instantanee, cadre unice, rod al luminii și umbrelor” spune Adina Rențea – curatorul expoziției. Lucrările vor putea fi admirate până pe 10 iulie.
Ziua Europei este sărbatorită la Brașov printr-o suita de manifestări în care artele vizuale au un rol foarte important. La ora 17, va fi difuzat la Cinematograful Astra filmul documentar „Brașovul artistic”, regizat de Cristian Radu Nema. La ora 18, Centrul Cultural Apollonia Hirscher va găzdui vernisajul expoziției „Ateliere Victoriei 2”, pentru ca la ora 19, la Cafeneaua Artiștilor Brașoveni să aibă loc vernisajul expoziției „Ochii femeilor”.
Miercuri 10 mai, la ora 17.00, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează vernisajul expoziției „Ieriul lui mâine” a artistei Gabriela Culic, curator Alice Neculea. Radu Boroianu face următoarea caracterizare: „Pictura Gabrielei Culic degajă un farmec dureros și totodată jucăuș, șăgalnic. E tot atâta ţipăt de singurătate cât și duioasă împărtășire. Senzualitate febrilă, ultimativă și reflecţie religioasă…”. La eveniment, pictorița își va lansa și albumul de artă „Gabriela Culic”, publicat la editura Intitutului Cultural Român. Expoziția poate fi vizionată la sediul muzeului din Ploiești pe parcursul întregii luni mai. Cu ocazia acestui eveniment, artista va face și o donație de pictură pentru Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion-Ionescu Quintus”, unele dintre aceste lucrări fiind premiate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură /BIP, la Muzeul National de Artă al Republicii Moldova.
Ziua Regalităţii va fi sărbătorită cu un eveniment de marcă: BIENALA NAŢIONALĂ DE ARTĂ A ORAŞULUI REGAL CURTEA DE ARGEŞ. Vor expune la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” 61 de artişti plastici din toată ţara şi din Republica Moldova. Lucrările au ca temă REGALITATEA. Vernisajul va avea loc pe 10 mai, de la ora 17.00. Contribuie la desfăşurarea acestui eveniment: Primăria Municipiului Curtea de Argeş, Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Liceul Ferdinand I şi Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu”.
Joi 11 mai debutează Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt – NEW REALITIES, ediția a VI-a -2023. Evenimentul va fi găzduit până pe 30 Mai 2023 de Galeriile „Nicolae Tonitza”, „Theodor Pallady” și „Aparte” din Iași. La ediția din acest an s-au înscris artiști din 24 de țări. (Canada, Polonia, Coreea de Sud, Franța, India, Germania, Spania, Austria, Australia, Elveția, Marea Britanie, USA, Italia, Cehia, Republica Moldova, Slovacia, Finlanda, Croația, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia și România). Această manifestare unică în țară ca amploare este ocazia prin care se poate etala diversitatea, multiculturalitatea și plurivalențele pe care artele textile le pot avea. Anul acesta Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt are ca temă NEW REALITIES, ca manifestare artistică față de modul de percepere personal al situațiilor geo-politice actuale. Deschiderea oficială a Trienalei va avea loc la ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6).
Mai multe manifestări au loc sâmbătă 13 mai, în cadrul evenimentului “Noaptea muzeelor”.
Muzeul județean Buzău (Aleea Castanilor 1) propune la ora 21,30, vernisajul expoziției “Zbor” a Marianei Constantinescu, cea a cărei artă este caracterizată astfel de Ana Amelia Dincă: “Pictura Marianei Constantinescu este o confesiune despre lumea în care trăim. De aceea incertitudinea existențială a omului contemporan face obiectul unei serii de lucrări ale artistei. Pierdearea identității ființei și regăsirea de sine, nesiguranța clipei imediate și speranța unei lumi mai bune le discernem într-o exprimare plastică tensionată. Mariana Constantinescu este o artistă în a cărei opera de până acum descoperim actualitatea.” Curator este Alexandru Anghel.
La ora 18, are loc la Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății 21), vernisajul expoziției internaționale „Micul Prinț”, eveniment ajuns la cea de-a 28 a ediție. Organizatoare – Cristina Gloria Oprișa.
Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Strada Victoriei 2) propune la ora 21, vernisajul expoziției de grafică “Sacrosanctus”, cu lucrări de Zuzu Caratanase. Curator este Ovidiu Felipov. În deschidere va vorbi istoricul de artă Eduard Andrei.
„Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, ajunge la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat (Strada Constantin Brâncoveanu). Deschiderea oficială este programată a avea loc sâmbată 13 mai, ora 19, cu ocazia Nopții muzeelor. Participă criticul de artă Ana Melia Dincă si Alexandru Măciucă – directorul muzeului.
La ora 13.00, are loc, sub egida Filialei UAPR Braila in parteneriat cu CJCPCT, vernisajul expozitiei intitulata ETEROGEN in Galeria de Arta Braila a CJCPCT (Piata Traian nr 2). În cadrul acestui eveniment sunt prezentate o selecție de lucrări ce prezintă preocuparile plastice a șase artiști contemporani: Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris. În cadrul Expiziției “ETEROGEN”, deși fiecare din cei șase este ușor de identificat prin tehnica abordata și natura tratării expresiei plastice, împreună conferă spațiului galeriilor omogenitate și armonie. Exponatele sunt realizate în tehnici specifice fotografiei, picturii, ceramicii și graficii și vor oferi privitorului, până pe 26 mai, o experiență puternică prin diversitate și unitate.
Organizatorii „Rezidenței Tescani 2022” vor aduce în spațiul Galeriei „Alfa” din Bacău (str. Mărășești, nr.12), ce aparține Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, toate lucrările artistice rodite anul trecut de cei 24 de artiști prezenți în Tabăra internațională de creație – Tescani. Expoziția de pictură, sculptură, grafică și multimedia „Rezidența Tescani 2022” va fi vernisată la Bacău, pe data de 13 mai 2023, la ora 18, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Curatorii expoziției sunt: Maria Bilașevski – critic de artă și Dionis Pușcuță – manager interimar al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.
Duminică 14 mai, la ora 17, Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeș (Piața Primăriei 3) va găzdui vernisajul expoziției ediției I a taberei de creație „Artă și poezie în Cetatea Sebeș”, eveniment desfășurat în perioada 8 – 15 mai, la care participă 13 artiști locali și 10 pictori invitați din întreaga țară. Coorodonatorii proiectului sunt: Nadia Diana Arșin și Maria Carmen Ștefănescu.