O nouă problemă cu justiția are fostul președinte american Donald Trump, angajat deja în campania pentru Casa Albă la alegerile din 2024. Este știut faptul că, la încheierea mandatului anterior de președinte, el a păstrat cartoane întregi cu documente de arhivă, inclusiv unele cu caracter secret. La începutul săptămânii, el a fost informat de justiția federală că este vizat personal în ancheta privind arhivele Casei Albe. Potrivit presei americane, inclusiv ”The New York Times” sau CNN, procurori federali i-au informat pe avocații lui Trump că ancheta nu se mai limitează la apropiații președintelui, ci îl vizează personal pe el. I se reproșează că, la plecarea de la Washington în 2021, a luat cartoane întregi cu documente, inclusiv unele secrete privind apărarea țării, și a refuzat să le restituie, violând astfel legislația federală. Donald Trump s-a apărat și continuă să se apere de orice acuzație referitoare la sustragerea ilegală de documente ale Casei Albe, considerându-se victima ”persecuției politice”.
O lege din 1978 a Statelor Unite obligă toți președinții americani să transfere la Arhiva națională toate scrisorile sale, mesajele și alte documente de lucru din perioada președinției. O altă lege referitoare la spionaj interzice oricui să păstreze documente clasate confidențiale în locuri neautorizate și nesecurizate. Or, Donald Trump, părăsind Casa Albă, a luat cu el cutii întregi cu dosare. În ianuarie 2022, după multe demersuri, a acceptat să restituie totuși 15 cartoane ce conțineau peste 200 documente clasificate. Avocații dăduseră apoi asigurări că nu mai sunt alte documente. Poliția federală a estimat că Trump nu a predat totul și că își mai păstrează unele dosare la clubul său din Palm Beach. Agenți ai FBI s-au deplasat la 8 august anul trecut la locul respectiv, de unde au mai confiscat vreo 30 cutii cu dosare conținând 11.000 de documente, unele foarte sensibile privind Franța, Iranul și China.
În încercarea de a opri acuzațiile, mașinațiunile contra fostului președinte, procurorul general Justice Merrick Garland l-a însărcinat pe procurorul special Jack Smith să supervizeze această anchetă, iar un altul – rolul lui Trump în asaltul contra Capitoliului. Altul anchetează în paralel documentele considerate confidențiale găsite într-un fost birou și la domiciliul lui Joe Biden. Aceste documente și cele găsite la fostul vicepreședinte Mike Pence i-au permis lui Trump să minimalizeze conduita sa pusă sub acuzare, chiar dacă Biden a cooperat întotdeauna cu justiția și a restituit de bunăvoie documentele găsite asupra sa, oricum în număr mult mai puțin important. Șansele de succes ale lui Trump sunt însă reduse, spre disperarea sa și a susținătorilor săi ce se vedeau cu șanse mari să ajungă din nou la Casa Albă.