Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, în cadrul întâlnirii anuale pe care a avut-o cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, că va face tot ce ţine de el pentru ca România să rămână un stat în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă.
,,Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii, mai mult ca niciodată. Vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine, ca preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate!
În egală măsură, vă asigur că indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne româneşti, pe care o cunoaşteţi foarte bine, în ceea ce priveşte afacerile europene toţi factorii de decizie ai României vor acţiona unitar şi cât mai eficient, astfel încât Preşedinţia Consiliului Uniunii să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Dar exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene nu presupune că celelalte constante şi priorităţi strategice ale României vor intra pentru 6 luni pe un plan secundar”, a declarat şeful statului.
Parteneriatul strategic cu SUA, o prioritate pentru politica externă a României
De asemenea, preşedintele a subliniat importanţa pe care ţara noastră o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, care va rămâne în continuare o prioritate pentru politica externă a României.
,,Astfel, triada conceptuală strategică a politicii externe a României se va menţine neatinsă: dincolo de obiectivul creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene, care va fi – sper – maximizat de exercitarea Președinției, păstrăm obiectivul central al consolidării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi pe cel al creşterii rolului şi susţinerii României în cadrul şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.
Profit de acest prilej pentru a saluta recunoaşterea efortului României de participare la sistemul NATO antirachetă, prin baza Deveselu, în Missile Defense Review a Statelor Unite, recent prezentată de către preşedintele Trump”, a afirmat Klaus Iohannis.
Privitor la aderarea Republicii Moldova la UE, Iohannis a dat asigurări că ţara noastră va continua să sprijine ,,ferm continuarea reformelor necesare apropierii de Uniune”.
,,În relaţia cu Republica Moldova, vom menţine atenţia noastră prioritară asupra Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a acestui stat şi vom încuraja ferm continuarea reformelor necesare apropierii de Uniune.
În egală măsură, sunt convins că este necesar, mai mult ca oricând în această perioadă, ca Uniunea Europeană şi statele membre să continue, pe baza angajamentului politic clar al Chişinăului, sprijinul şi angajamentul în favoarea integrării europene a Republicii Moldova.
În egală măsură, sunt convins că este necesar, mai mult ca oricând în această perioadă, ca Uniunea Europeană şi statele membre să continue, pe baza angajamentului politic clar al Chişinăului, sprijinul şi angajamentul în favoarea integrării europene a Republicii Moldova”, a afirmat şeful Administraţiei Prezidenţiale.