În zilele de 13 și 14 iunie s-a desfăşurat vizita în România a unei delegații a Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Senatului Republicii, condusă de vicepreședintele acesteia, senatorul Roberto Menia, însoțit de colegii senatori Raffaele Speranzon și Enrico Borghi și de consilierul Comisiei Giovanni Baiocchi. Misiunea a inclus opriri în Constanța și București.
La Constanţa, delegația italiană a vizitat baza NATO de pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde a discutat cu comandantul acesteia, domnul Nicolae Crețu, și cu comandantul Task Force Air „Gladiator” al Forțelor Aeriene Italiene, col. Antonino Massara. Grupul operativ italian a fost dislocat din noiembrie 2022 la Constanța pentru activități de „Air Policing” – și anume supravegherea și protecția spaţiului aerian – contribuind astfel la asigurarea integrității spațiului aerian al României și al Alianței Nord-Atlantice.
La București, însoțiți de ambasadorul Alfredo Durante Mangoni, parlamentarii italieni s-au întâlnit la Parlamentul României cu Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, și cu senatorii Gheorghiţă Mîndruță și Sebastian Răducanu de la Comisia de Apărare. Ziua a continuat la Ministerul Apărării cu o întâlnire cu Liana Negoiță, director pentru Politici de Apărare și cu directorul adjunct Violeta Nicolescu; şi la Ministerul Afacerilor Externe, unde delegația italiană a fost primită de secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota. Seara, la Reşedinţa Italiei, oaspeții italieni au purtat un dialog cu Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), secretarul de stat Ovidiu Raeţchi și cu fondatorul și administratorul delegat al think tank-ului românesc. „New Strategy Center”, George Scutaru.
Vizita delegației Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Senatului Italiei a făcut posibilă trecerea în revistă împreună cu interlocutorii români a unora dintre dosarele prioritare aflate pe agenda internațională – cum ar fi războiul de agresiune din Ucraina și consecințele acestuia; Mediterana extinsă; situația din Balcani, cu referire în special la evoluțiile recente din Kosovo și Bosnia – și examinarea situaţiei și perspectivelor relațiilor bilaterale, în cadrul dialogului politic fructuos dintre cele două țări.