Prin OUG 67/2023 s-a stabilit un număr de 14 produse alimentare de bază la care prețul de vânzare final să fie, oarecum, limitat, prin practicarea unor adaosuri comerciale limitate, de 20% pentru procesatori, față de costul de producție, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte ale procesatorului, 5% pentru distribuitori, pe tot lanțul de distribuție și de 20% pentru vânzătorii cu amănuntul. S-a tot discutat în spațiul public despre efectele acestei ordonanțe, de la ineficiența ei până la posibilitatea ca mărfurile respective să cam dispară de pe rafturi, însă eu aș dori să atrag atenția asupra birocrației care o presupune aplicarea acesteia. Fiecare comerciant trebuie să dovedească că se încadrează în limitele adaosurilor comerciale prevăzute în ordonanță, iar acest lucru se va face pe baza declarațiilor pe proprie răspundere a comercianților. Asta înseamnă birocrație, adică fiecare comerciant trebuie să dețină o declarație de pe tot lanțul de distribuție, cu alte cuvinte, vom avea dificultăți de punere în practică. La ultimul comerciant din lanțul de vânzare vom avea nevoie de mai multe declarații, în funcție de numărul de furnizori din lanț! Propunerea ar fi să se procedeze la fel ca în cazul țigaretelor, respectiv să se stabilească un preț maximal, preț care să fie înscris chiar pe factură de către furnizor. Acest sistem funcționează de ani de zile, deși, poate, se aseamănă cu un mercurial comunist, dar și limitarea adaosurilor tot cam asta este, dar cel puțin nu ar genera atâta birocrație. Redau mai jos lista celor 14 produse de bază, așa cum sunt cuprinse în OUG 67/2023, tocmai ca populația să fie cât mai informată asupra acestora.
LISTA
de produse agricole şi alimentare
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 – 500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” 1 kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea – soarelui 1 l
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 kg
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia.
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.
Acum cum s-au stabilit acestea ar fi, de asemenea, un subiect de discuție. De ce, de exemplu, fructe proaspete înseamnă doar mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă. Cam multă birocrație pentru doar 3 luni, nu?