Militari puciști din Forțele de apărare și de securitate au anunțat miercuri seară că l-au reținut pe președintele țării, Mohamed Bazoum, și că au preluat puterea. Frontierele țării au fost închise. Comunitatea internațională, îndeosebi Franța și Rusia, au cerut eliberarea președintelui. Anunțul privind lovitura de stat a fost făcut miercuri seară de un grup de militanți puciști din jurul colonelului Amadou Abdramane.
Acest grup s-a declarat nemulțumit de starea din țară creată de atacurile jihadiștilor ce acționează în regiune, Nigerul fiind până acum aliat al țărilor occidentale. După Mali și Burkina Faso, Nigerul devine a treia țară din Sahel minată de atacuri lansate de grupuri având legături cu Statul Islamic și Al-Qaida care cunoaște o lovitură de stat începând din 2020. ”Noi, Forțele de apărare și securitate (FDS), reuniți în cadrul Consiliului național pentru salvarea patriei (CNSP), am decis să punem capăt actualului regim al președintelui Bazoum”, a declarat colonelul Amadou Abdramane, având alături de el alți 9 militari. Acțiunea, a spus el, ”este urmarea degradării continue a situației securitare, a proastei guvernări economice și sociale”. El a anunțat de asemenea ”atașamentul” CNSP la ”respectarea tuturor angajamentelor semnate de Niger”, asigurând totodată comunitatea internațională și internațională că vor fi respectate integritatea fizică și morală a autorităților desființate, în conformitate cu principiile drepturilor omului. Toate instituțiile au fost suspendate, secretarii generali ai ministerelor se vor ocupa de afacerile curente ale țării, forțele de apărare și de securitate gestionează situația și li s-a cerut tuturor partenerilor externi să nu se amestece în evenimentele din Niger. Frontierele terestre și aeriene sunt închise până la stabilizarea situației și un ordin de stare excepțională a fost instituit începând de miercuri seară între orele 22.00 și 5.00 dimineață pe întreg teritoriul țării, până la noi ordine. Statul major al armatei Nigerului a anunțat joi că ”subscrie la declarația militarilor puciști”. Generalul Abdou Sifikou Issa a justificat această alegere prin ”dorința de a evita confruntări ucigașe între diferitele forțe”.
Președintele și guvernul Nigerului resping lovitura de stat
Declarația puciștilor pare să indice că toate corpurile armatei, poliția și jandarmeria s-au alăturat gărzii prezidențiale. Minisrul nigerian de Externe, care se află la Niamey și asigură interimatul de șef de guvern, a ținut să precizeze că autoritățile legale și legitime din Niger se află în mâinile președintelui Bazoum. El le-a cerut ofițerilor puciști să se calmeze și a dat asigurări că situația se poate regla prin dialog. Sechestrat la sediul președinției împreună cu familia, președintele este ”în stare bună de sănătate”, a precizat ministrul de Externe în declarația sa pentru France 2. Misiuni de mediere din partea vecinilor Nigerului vizează găsirea unei soluții de ieșire din actuala situație tensionată.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat cu președintele Bazoum, căruia i-a exprimat ”sprijinul total” și ”solidaritatea sa”. Uniunea Europeană a cerut eliberarea președintelui Bazoum, a familiei și a anturajului său și a oferit contribuția sa la eforturile de găsire a unei soluții pașnice a acestei tentative de lovitură de stat. Moscova este și ea neliniștită de situația din Niger și a cerut eliberarea președintelui țării și soluționarea litigiilor între părțile în conflict prin dialog pașnic. Casa Albă, prin vocea lui Anthony Blinken, le-a cerut membrilor gărzii prezidențiale eliberarea președintelui Bazoum și abținerea de la violență, subliniind că Nigerul este ”un partener crucial” pentru Statele Unite în Africa. Într-o convorbire, joi, cu președintele nigerian, i-a comunicat că Statele Unite îl sprijină ferm la conducerea țării și a comunicat că diplomația americană a condiționat continuarea ajutorului american pentru Niger de ”menținerea democrației”.
Hmmm
cand generalul Sisi (militar, asadar) a dat o lovitura de stat in Egipt
„comunitatea internationala” in frunte cu SUA nici nu a vrut sa foloseasca expresia ‘lovitura de stat’
iar de atunci Sisi e primit peste tot in lume, inclusiv in democratiile occidentale.
Asa e in politica – lovitura de stat e ignorata daca interesele o cer.