Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Mass Group Holding, compania care a cumpărat vechea termocentrală Minia, pe amplasamentul căreia ar urma să ridice o nouă centrală pe gaze, de 1.700 MW, are în plan o nouă investiție la noi în țară, o centrală pe gaze de până la 2.500 MW.
Investitorul care a cumpărat termocentrala Mintia a trimis o scrisoare la Ministerul Energiei prin care își exprimă interesul de a construi o nouă centrală electrică pe gaze naturale, cu o capacitate de până la 2.500 MW, potrivit unor informații aflate de noi de la surse din industrie.
Investitorul ar dori să i se permită să construiască pe un amplasament apropiat de traseul conductei de gaze BRUA dar și în apropiere de un nod important al Transelectrica, pentru a putea avea acces la volumele semnificative de gaze pe care le preupune o asemenea capacitate și pentru a evacua energia care ar urma să fie produsă aici.
Ministrul Energiei, Sebastian Burdiuja, a confirmat, la solicitarea noastră, informația, și a completat că investitorul ar dori să exporte, pe viitor, spre Ungaria, mare parte din energia care se va produce aici.
Termocentrala Mintia a fost cumpărată, pe 26 august 2022, cu 91,23 milioane de euro, fără TVA, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţii publice. Grupul este controlat de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh
Centrala electrică intrase în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi în conservare în vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta reglementările de mediu ale Uniunii Europene.
Pe amplasamentul de la Mintia investitorul ar urma să ridice o centrală nouă pe gaze naturale, cu o capacitate de 1.700 MW, care ar urma să fie cea mai mare astfel de unitate de generare din Europa. Mass Group a semnat contractul pentru construcția și punerea în funcțiune a centralei electrice cu ciclu combinat de la Mintia cu grupul AVAX, unul dintre cele mai vechi și mai mari grupuri de construcții din Grecia. Centrala va fi echipată cu turbine Siemens.
Sa ne intrebam de unde va face rost de gaze acest investitor?
Mai bine sa nu ne intrebam, caci raspunsul ar fi infiorator in aceste vremuri in care unii proclama faptul ca Romania poate deveni exportator de gaze naturale (in conditiile reducerii alarmante a rezervelor din zacamintele vechi).
Tradatorii de tara vor plăti. Pentru vanzarea tarii. Curand. De la Ilici si Iohannis la ultimul portar de primarie de acum.