Parlamentul a aprobat joi înființarea unui instrument UE menit să verifice investițiile străine directe pentru a proteja sectoarele strategice.
În timp ce UE rămâne deschisă investițiilor, este nevoie de verificarea investițiilor străine directe din exterior pentru a nu pune în pericol interesele strategice ale UE.
Noile reguli de examinare, convenite neoficial de parlament cu miniștrii UE, au fost adoptate cu 500 de voturi pentru, 49 împotrivă și 56 de abțineri.
Protejarea sectoarelor strategice
Noul regulament protejează infrastructura strategică, din sectoarele de energie, transport, comunicații și date, spațiu cosmic și finanțe, precum și tehnologii precum semiconductorii, inteligența artificială și robotica.
Deputații au adăugat câteva sectoare, printre care furnizarea de apă, asistență medicală, apărare, mass-media, biotehnologie și siguranță alimentară.
„Europa care protejează a devenit or realitate. Acest mecanism este un pas concret către amenințările împotriva industriilor, tehnologiilor și intereselor noastre strategice. Am reușit să punem la punct acest mecanism foarte rapid, în ciuda subiectului sensibil, unei oarecare reticențe și a unei presiuni fără precedent. Europa își asumă controlul asupra destinului propriu, și este în același timp deschisă investițiilor” a spus Franck Proust (EPP, Franța), raportor al măsurii în parlament.
Regulamentul va intra în vigoare la 18 luni după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Care este situația actuală
În prezent numai 14 state membre ale UE (Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Franța, Letonia, Lituania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Regatul Unit) au mecanisme de verificare, care diferă foarte mult din punct de vedere al scopului și al modelului folosit.
Investițiile străine directe au de asemenea efecte transfrontaliere care pot acum fi adresate.
În ultimii 20 de ani, structura și proveniența investițiilor străine directe in UE s-au schimbat semnificativ, în special din direcția economiilor emergente.
Investițiile din China au crescut de șase ori, cele din Brazilia de zece ori, iar investițiile din Rusia s-au dublat cel puțin, vizând în ultima vreme sectoarele high-tech și de multe ori prin intermediul unor companii de stat sau cu legături guvernamentale.