Timp de patru ore, președinții Joe Biden și oaspetele său Xi Jinping au petrecut miercuri la San Francisco în discuții, un dejun de lucru și chiar o mică promenadă. Prima concluzie a întâlnirii, anunțată de președintele american, a fost realizarea unui „adevărat progres”, sentimentul că „rivalitatea lor nu va degenera în conflict”. Ei au oferit presei – spune corespondentul Agenției France Presse, „o imagine de calm”, de reale progrese în „fața marilor provocări mondiale”.
Într-o scurtă declarație introductivă pentru presă, înaintea începerii reuniunii, președintele Biden a chemat la gestionarea rivalității dintre cele două mari puteri „în manieră responsabilă”. Xi Jinping, care a avertizat împotriva consecințelor „insuportabile” ale unei eventuale confruntări, a estimat că China și Statele Unite „nu-și pot întoarce spatele una alteia”. „Cred cu tărie, a mai spus el, într-un viitor promițător pentru relațiile noastre bilaterale”, punând însă în gardă contra oricărei tentații din partea Statelor Unite „de a remodela China”.
Prime consecințe ale reluării dialogului
În primul rând, remarcă France Presse, cei doi șefi de stat au căzut de acord să reia comunicațiile militare la nivel înalt, element remarcat joi de agenția de presă Xinhua. S-a decis reluarea comunicațiilor militare la nivel înalt „pe bază de egalitate și respect”, remarcă Xinhua, preluată de RFI. Au decis de asemenea reluarea discuțiilor guvernamentale comune privind utilizarea inteligenței artificiale și stabilirea, în cadrul summitului APEC din aceste zile de la San Francisco, privind cooperarea în lupta contra stupefiantelor.
„Mă bucur”, a subliniat la capătul discuțiilor Joe Biden, ”pentru pașii pozitivi pe care i-am făcut astăzi. Este important ca lumea să vadă că noi punem în practică o abordare în cele mai bune tradiții ale diplomației americane. Iată că vorbim direct concurenților noștri și discuțiile directe permit evitarea neînțelegerilor. Aceasta este una dintre cheile menținerii stabilității globale și pentru a servi poporul american. În lunile care vin, a anunțat Joe Biden, noi vom menține și continua diplomația la înalt nivel cu China în cele două sensuri, pentru a păstra deschise liniile de comunicații, inclusiv între președintele Xi și mine. Suntem de acord că, dacă unul dintre noi vrea să vorbească cu celălalt, decroșează telefonul și poartă imediat o convorbire”, a spus Joe Biden. Întâlnirea de miercuri nu a soluționat însă probleme fierbinți existente între China și Statele Unite, cum ar fi Taiwanul, dar și dosarul privind eventualele consecințe ale parteneriatelor Chinei cu Iranul și Rusia asupra războaielor din Gaza și Ucraina.
Da, fostul hegemon sua a luat o in bot si oficial. Patriotul XI i a servit o:”lumea e destul de mare pentru 2(doua)superputeri”.Hahaha, ce o fi inteles decrepitul bideu nu stim, dar mai clar de atat nu se poate. Dupa ce il rezolva si pe slugoiul cia cerșenski, Putin ii va explica epavei ca tortul se imparte in 3. Apoi v8n si arabii, africa, america de sud
Bine a zis-o Eminescu despre unii „Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă”
si bine a intors-o Xi cu „Planeta este suficient de mare pentru ca cele două țări ale noastre să prospere”.
China are o abordare nemaiintalnita cu tarile din Africa:
– le ofera credite (pe care unele tari nu reusesc sa le ramburseze in totalitate), expertiza si constructii in infrastructura (baraje, cai ferate de mare viteza etc.)
– nu le impune nimic pe plan politic (cu cine sa se alieze, cum sa isi organizeze alegerile, etc.)
– le cumpara, in schimb, resursele minerale la preturi mult mai mari decat fostele puteri coloniale
Spre exemplu, Franta a extras uraniu din Niger timp de vreo 30-40 de ani si a platit o redeventa de 5%!
(spre comparatie, Austria prin OMV extrage petrol si gaze naturale din zacamintele terestre ale Romaniei si plateste redevente de 3,5%)