Alecu Floroiu Țecu
Așa cum a intrat în tradiția cenaclului “Al.Florin Țene“ de peste 20 de ani, de la Centru de Zi pentru Vârstnici, nr.2 din Cluj-Napoca, scriitorul Al.Florin Țene a prezentat la început ordinea de zi a ședinței, după care a analizat următoarele cărți semnate de scriitorii” Marcel Mureșanu, Ion Cristofor, Grid Modorcea (“Lumea fără oglindă“), Ionuț Țene, Daniela Vasilovschi , Gavril Moisa, Iulian Patca , Radu Gheciu și James Allen.
Apoi președintele cenaclului a citit un buchet de poeme scrise de domnia sa pe fondul muzical de colinde, intitulat “Sub semnul lui Iisus. “. Moment viu aplaudat de cei prezenți.
În continuare a dat cuvântul scriitoarei prof.Antonia Bodea care a vorbit detailat despre enciclopedistul Nicolae Iorga care a conturat pentru eternitate jaloanele principale ale istoriei românilor.La acest subiect a mai adus completări Vasile Sfârlea, Luci Elena Locusteanu și Al.Florin Țene.
După expunerea foarte documentată a doamnei Antonia Bodea, scriitoarea profesor Lucia Elena Locusteanu a prezentat, tradiționala rubrică”Memoria calendarului “, vorbind despre scriitori români care s-au născut în luna decembrie.Spunând că Hortensia Papadat- Bengescu s-a născut în Ivești de lângă Galați, fiind produsul cenaclului literar a lui Eugen Lovinescu.Apoi a insistat asupra poetului Nicolae Labiș.Ampla expunere despre viața, destul de scurtă a poetului, a impresionat ascultătorii, încheind cu recitarea magistrală a poemului “Moartea căprioarei “. Expunerea a fost viu aplaudată de publicul prezent.Despre Nicolae Labiș a mai vorbit Scriitorul Al.Florin Țene, prieten cu regretatul poet Gheorghe Tomozei, arătând unele amănunte despre autorul volumului “Primele iubiri “ povestite de acesta.
Profesorul Vasilea Sfârlea un istoric erudite, a vorbit despre intalarea administrației românești în Transilvania, insistând asupra vieții avocatului Amos Frâncu, fruntaș al luptelor naționale pentru Marea Unire, apărător în Procesul Memorandului. Spunând că acest luptător a organizat la Cluj Senatul Național Român din Ardeal, acesta fiind delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, din partea Clujului.Fiind fondatorul Băncii “Economul “ din Cluj.În încheierea discursului său, Vasile Sfârlea a citit poemul “ Marea Unire“, de colegul nostru Gh.Șoptirean.
În cadrul discuțiilor pe temele dezbătute au mai vorbit Titina Nica Țene care a trasmis în direct ședința pe Facebook și Cojocnean Felicia.
Viitoarea ședință va avea loc, miercuri, 3 ianuarie 2024.