Alimentele de bază s-au scumpit în prima săptămână din noul an, iar carnea de porc și pasăre sunt mai scumpe decât anul trecut. În schimb, ouăle s-au ieftinit, arată datele Comisiei Europene.
Prețul cărnii de porc și pasăre
Carcasa de porc în fermele europene costa, în medie, 210,3 euro 100 de kilograme, în prima săptămână a anului 2024, cu 0,5% și 0,9% sub mediile din ultima săptămână și lună din 2023, conform Economica.
În România, prețul carcasei de porc de tip S la fermieri avea prețul de 260,9 euro 100 de kilograme, cu 14,8% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecu, și cu 4,3% mai mult față de luna decembrie.
În țara noastră s-a raportat cea mai considerabilă scumpire, în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania, cu 12,7%, și de Letonia, cu 7,1%.
Carcasa cărnii de pasăre se vindea pe piața europeană, în medie, cu 160,7 euro, adică cu 0,4% sub prețul de săptămâna precedentă și față de aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul mediu al cărnii de pasăre la fermierii români a fost de 212,7 euro, în prima săptămâna din 2024, cu 0,9% mai mult decât cu o săptămână în urmă. Prețuri mari la carnea de pasăre sunt înregistrate și în Estonia, cu 12,6%, Portugalia, cu 9%, Cipru, cu 6,5%, și Germania, cu 4,2%.
Prețul ouălor
În prima săptămână din 2024, prețul mediu al ouălor a fost de 228,7 euro pentru 100 de kilograme, cu 0,6% peste prețul mediu din ultima lună și cu 7,7% sub prețul din aceeași perioadă a anului 2023.
În România, ouălele au costat 191,4 euro 100 de kilograme, cu 1,4% mai mult decât luna decembrie și cu 8% mai puțin decât aceeași perioadă din 2023, notează Economica.