Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia revin la masa negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă. Discuțiile se vor relua două aproape două săptămâni de pauză. Aceasta este motivată de necesitatea de a stabili componența sindicală a Comisiei de Negociere. În total sunt 15 membri de sindicat în Comisia respectivă. Viitorul Contract Colectiv de Muncă va fi valabil doi ani de zile și va cuprinde principalele drepturi ale minerilor și energeticienilor din cadrul CEO.
Aici mai activează încă peste 9.000 de salariați. Federațiile sindicale din CEO trebuie să depună decizii de la instanța de judecată cu privire la constatarea reprezentativității. Cele două mari federații reprezentative din Complexul Energetic Oltenia sunt:
- Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”
- Federația Națională Mine Energie.
Ultimul mare Contract Colectiv de Muncă
În mod normal, negocierile ar fi trebuit să fie demarate în luna februarie, însă au fost decise mai multe amânări, în principal ca federațiile sindicale să se pună în regulă, în ceea ce privește documentele legate de reprezentativitate. În momentul de față, ambele mari federații au obținut decizii definitive și practic înglobează toți salariații din Complexul Energetic Oltenia, cu excepția celor nesindicalizați, care sunt în jur de 900 de mineri și energeticieni. Este de precizat că sindicatele au cerut o creștere de venituri între 20% și 27%.
Administrația Complexului Energetic Oltenia a prezentat însă în proiect de Buget de Venituri și Cheltuieli unde se prezintă un fond de salarii care nu poate asigura creșteri salariale mai mari de 5%. Liderii de sindicat nici nu vor să audă de asemenea perspectivă și cel mai probabil se va ajunge la mediere din partea Ministerului Energiei, care este acționarul principal al CEO.
De altfel, în urmă cu doi ani, semnarea Contractului Colectiv de Muncă de la CEO a fost precedată de proteste și de negocieri mediate de reprezentanții Ministerului Energiei. În cele din urmă s-a ajuns la o înțelegere agreeată de liderii de sindicat. Viitorul Contract Colectiv de Muncă va fi valabil doi ani de zile, începând cu data de 1 aprilie. Așadar, discuțiile între sindicate și administrație trebuie să fie finalizate în luna martie.